Odbornici Skupštine opštine Bileća usvojili su Nacrt budžeta za ovu godinu u iznosu od 7.578.700 KM, što je za 125.000 KM manje u odnosu na prošlogodišnji budžet.


Odbornici opozicije ocijenili su Nacrt budžeta kao katastrofalan, zamijerajući što je za lična primanja potrebno pola budžeta, odnosno 3.588.000 KM, i zato što su u potpunosti ukinuta ili znatno smanjena sredstva za studentske stipendije, sport, kulturu, te ugrožene kategorije stanovništva.
Odbornik SRS-a Dragan Babić istakao je da su subvencije za poljoprivredna domaćinstva smanjene sa 45.000 KM na 29.200 KM, sredstva za finasiranje sporta sa 120.000 KM na 40.000 KM, za izdvajanje rada Crvenog krsta sa 68.000 KM na 47.000 KM, te da su Udruženju djece sa posebnim potrebama „Vedar osmjeh“ smanjena sredstva sa 25.000 KM na 8.240 KM, a za studentske stipendije sa 60.000 na 30.000 KM.
Opozicioni odbornici zamjerili su i to što je Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi ukinuto 1.000 KM koje su do sada imali, napominjući da u Bileći postoji više od 140 redovnih dobrovoljnih davalac krvi.
Oni su naglasili da su i grantovi za prosvjetu, kulturu i sport u potpunosti ukinuti, te su pozdravili povećanje granta za Boračku organizaciju sa 40.000 KM na 70.000 KM.
Odbornik SNSD-a Ljubo Vuković kaže da i ova politička partija smatra da budžet nije sjajan, ali da u ovom trenutku ne može biti bolji.
„Nacrt je u odnosu na prethodni budžet smanjen za 125.000 KM. On će biti proslijeđen u javnu raspravu i kroz amandmane može biti promijenjen. Ako bude sredstava, lako je povećati grantove i studentima i penzionerima, kao i borcima i udruženjima“, istakao je Vuković.
Vuković, koji obavlja i funkciju izvršnog direktora za pravne i opšte poslove u Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/, obećao je da će Udruženju „Vedar osmjeh“ i drugim pojedinim udruženjima biti isplaćena sredstva iz dobiti ovog preduzeća, ali i biti povećana u prijedlogu budžeta.
Početak ove, kao i prethodne sjednice bilećkog parlamenta, obilježila su vrijeđanja, psovke, svađe, davanja psihijatrijskih dijagnoza, a mnogo vremena je „potrošeno“ na optužbe ko je četnik, a ko partizan, ko je bio borac, a ko dezerter.
Na „meti“ odbornika SRS-a „Dr Vojislav Šešelj“ Dražena Dunđera bio je i načelnik opštine Miljan Aleksić, kojeg je optužio da „kupuje“ odbornike, te da ne radi za dobrobit Bileće.
Aleksić je nakon toga zatražio da se ispita „da li je Dunđer normalan“.
„Nigdje nisam došao da me nisu pitali je li normalan. Ovo je lakrdija šta radi i kako se ponaša. Siguran sam da 90 odsto Bilećana misli da je lud. Od danas ih je još više“, kaže Aleksić.
Nakon desetominutne pauze, LJubo Vuković je zamolio građane da isključe radio- prijemnike i ne slušaju skupštinski prenos jer „nemaju šta pametno čuti“, a od predsjednika Skupštine zatražio je da upotrijebi svoja ovlaštenja i da kažnjava odbornike koji se ne pridržavaju dnevnog reda i ne ponašaju se u skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine.
Srna