Droga.jpg

Aleksandar Ivković (37) iz Bileće uhapšen je prije nekoliko dana u Belgiji zbog šverca drogom zbog čega se danas nije pojavio u sudnici Suda BiH na početku suđenja u predmetu “Skaj” protiv Dalibora Railića iz Prijedora i drugih, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Prema nepotvrđenim informacijama, zajedno sa njim je pao i Marko Zvijer, takođe Bilećanin, a njih dvojica su navodno u toj zemlji osumnjičeni za krijumčarenje oko 30 kilograma kokaina te su i pritvoreni.

Prema nezvaničnim iformacijama, Ivković, koga u pomenutom predmetu terete za šverc drogom, uhapšen je u Belgiji zbog sumnje da se bavio švercom narkoticima.

Suđenje u predmetu „Skaj“ je trebalo da počne jutros, ali se Ivković nije pojavio, dok je njegov advokat Mirsad Crnovršanin rekao da ne zna gdje e on. Nakon toga uslijedile su provjere te je utvrđeno da je Ivković pao u Belgiji.

U predmetu „Skaj“ Railića terete da je organizovao grupu za ubistvo načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića kao i grupu za šverc drogom.

Osim Railića, za učešće u tom ubistvu optuženi su Aleksandar Miljatović i Igor Repajić kojima se takođe na teret stavlja i šverc narkoticima. Prema optužnici, Railić je naručio ubistvo, Miljatović je označen kao direktni izvršilac likvidacije, a Repajić kao njegov pomagač u bijegu i pripremi.

U ovom slučaju za organizovani šverc drogom osim Ivkovića još su optuženi Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Gordan Gvozden i Željko Simić.

U optužnici stoji da su optuženi drogu krijumčarili od 2020. do marta 2022. godine, a sve su dogovarali preko kriptovanih aplikacija „Skaj“ i „Anom“. Kako se navodi u optužnici grupa je u navedenom periodu narkotike, koje su između ostalog nabavljali u Crnoj Gori, ali i Kolumbiji, transportovali u BiH gdje su je skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko tržištu u zemlji i inostranstvu.

Optužnica protiv pomenute grupe je prva koju je Sud BiH potvrdio, a koja se odnosi na dokaze koji su pribavljeni iz aplikacije „Skaj“.

Iz ovih poruka se saznalo da je Railić mjesecima tražio osobu koja bi likvidirala Bašića, koji mu je smetao u poslovima sa drogom.

Prema optužnici, Miljatović je pristao da za 50.000 KM likvidira Bašića, što je i uradio 21. marta lani u prijedorskom naselju Pećani. Repajića terete da mu je pomogao u bjekstvu.

Svi optuženi negirali su krivicu 6. februara.