Bileca opstina.jpg

Napravljen je važan korak za rješavanje problema u opštini Bileća. Danas je potpisan pravilnik za stimulativne otpremnine kako bi se administracija riješila viška zaposlenih.

Sljedeći korak je poziv radnicima da se prijave za otpremnine koje će iznositi nešto više od 20.000 maraka po radniku.

Radnici pred kameru ne žele, sindikati zadovoljni.

"Dvije godine se bavimo sa ovim problemom i zaključak sa svih sastanaka je bio da je jedino ispravno rješenje otpremnina na dobrovoljnoj osnovi. Završetak ove ideje je bila posjeta predsjednika koji je obećao sredstva", rekao je Nikola Lero, predsjednik sindikata u opštini Bileća.

Milion maraka iz budžeta predsjednika i milion od Vlade Srpske, to je obećao Milorad Dodik u nedavnoj posjeti opštini Bileća.

I načelnik zadovoljan kaže, pao je kamen sa srca.

"Biće obezbjeđena sredstva od 24 prosječna lična dohotka, svima onima koji žele da uzmu te otpremnine. Biće sigurno obezbijeđena ta sredstva za otpremnine", kaže Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća.

Sindikat je uradio i anketu, od 70 ispitanih 20 je izrazilo želju za otpremninama.

Danas potpisani pravilnik kaže, da svi radnici koji platu primaju iz bilećkog budžeta mogu aplicirati.

Bilećki čelnici kažu da bi idealno bilo da se na ovaj poziv javi oko 80 zaposlenih, ukoliko se to ne desi, kreće priča sa tehnološkim viškom.

Višak radnika u Bileći je gorući problem. Na plate zaposlenih ide više od pola opštinskog budžeta.

Pored toga, velika su dugovanja i potraživanja pa u ovoj opštini kasni i po nekoliko plata. Dobar dio zaposlenih platu dobija putem suda.