Prečešljali su revizori sve papire iz prošle godine u opštinama Bileća i Gacko, sabrali i oduzli i dali im čistu jedinicu. Bilećka administracija skoro ništa nije uradila kako treba pa su dobili negativan revizorski izvještaj po svim tačkama. Mnogo toga je urađeno mimo zakona, radnici su primani a procedura nije ispoštovana.


Najviše zabrinjavaju finasije, trošilo se dosta više nego što je prikazano u papirima.
“Najdrastičniji je deficit budžeta koji je prikazan 616.000 a on je 2.200.000. Trošilo se, nije se vodilo računa, nije bilo nikakve kontrole i zahvaljujući tome došli smo u ovakvu situaciju da je Bileća na crnoj listi”, rekao je odbornik SRS RS Bileća Dragan Babić.
Bilećani nisu popisali ni opštinsku imovinu vrijednu više od 8 miliona maraka. Minius u kasi umanjili su za više od milion. Za ovo rasipništvo neko mora da odgovara kaže odbornik i nekadašnji načelnik Dragan Babić. Sadašni, Miljan Aleksić iako ne zna kako, kaže sve će se riješiti. Svom prethodniku oštro odgovara.
“Dobro kaže Babić, on je trošio kako treba i onda mi sada ne možemo trošiti kako treba pošto nam je on potrošio sve. Hoćeli se raspravljati na skupštini o ovom izvjštaju? Pa vjerovatno da hoće”, rekao je načlnik opštine Bileća Miljan Aleksić.
Za razliku od Bilećana Gačani se sa parama nisu puno igrali, ali pairologija im nije jača strana. Ni oni nisu popisali opštinsku imovinu, ali ni ispoštovali mnoge skupštinske odluke. Opozicioni SNSD kaže da je u pitanju čisti javašluk.
“Mi ovdje prvo imamo jedan budžet koji izglasamo, pa drugi budžet koji dobijmo rebalansom a onda treći budžet se potpuno izvrši. Jedna totalna neodgovornost opštinske administracije u Gacku. Skupštinske odluke se uopšte ne sprovode. I ovo je zaista sve za rubriku vjerovati ili ne”, rekao je odbornik SNSD-a Gacko Siniša Šuković.
Ni gatačke funkcionere nije puno zaboljela glava od Šnjegotine jedinice. Već su zasukali rukav i kažu o svemu će pričati na skorom skupštinskom zasjedanju.
“Mi u lokalnoj vlasti smo ozbiljno shvatili taj izvještaj, detaljno ga analizirali i napravili plan mjera za otklanjanje nedostataka. Taj plan je sveobuhvatan, usvojen je od strane izvršne vlasti”, rekao je zamjenik načelnika opštine Gacko Radoica Antunović.
Gatački načelnik Milan Radmilović zapošljavao je mimo zakonskih procedura utvrdili su revizori. I mala hercegovačka opština Berkovići znala je odstupiti od zakona, ali ne koliko komšije pa im je stiglo revizorsko mišljenje sa rezervom.


ATV