Srn2023-5-24_133110_0.jpg (468 KB)

Bilećka brigada Vojske Republike Srpske sa 99 poginulih boraca dala je nemjerljiv doprinos odbrani Hercegovine i Republike Srpske u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, rečeno je danas u Bileći na obilježavanju Dana te brigade.

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u kasarni "Bilećki borci" služen je parastos poginulim borcima Bilećke brigade, povodom Dana brigade, a prethodno je položeno i cvijeća na Spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata ispred hrama Svetog Save u Bileći.

Komandant Prvog bataljona Bilećke brigade Milan Cuca rekao je novinarima da je Bilećka brigada imala prvenstveni cilj da odbrani narod, djecu i nejač na području istočne Hercegovine, kao i teritoriju da bi srpski narod ostao svoj na svome na ovom području.

Komandant ljubinjskog bataljona Bilećke brigade Slaviša Sikimić podsjetio je da se 24. maj obilježava kao Dan Bilećke brigade u znak sjećanja na taj datum 1992. godine, koji je bio jedan od najtežih za Hercegovinu, jer je tada JNA napustila položaje, a za odbranu fronta na ovom području formirana je Bilećka brigada.

Sikimić je istakao da nikada ne smiju da se zaborave žrtve i borci Bilećke brigade koji su dali svoje živote za odbranu Hercegovine i Republike Srpske jer su njeni borci branili front ne samo u Hercegovini, nego i po znatnom dijelu Bosne.

"Ako jedna jedna brigada brani gront od pet do sedam kilometara, Bilećka brigada sa tri bataljona, držala je front od oko 70 kilometara", naveo je Sikimić i dodao da je Bilećka brigada zaustavila nadiranje Hrvatske vojske iz doline Neretve prema Ljubinju i Bileći i ostalim dijelovima Hercegovine.

Borac Bilećke brigade Ljumo Hrnjez rekao je da je to jedna od najznačajnijih brigada Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske, navodeći da su prve NATO bombe u Republici Srpskoj pale upravo na području koje je pokrivala Bilećka brigada, na području Čajniča.

"Uvijek smo bili i bićemo na braniku otadžbine i uvijek ćemo gajiti tradiciju rodoljublja i čovjekoljublja, jer smo takav narod i nikada nismo bili agresori, nego smo branili svoj narod i domovinu", dodao je Hrnjez.

Bilećka brigada Vojske Republike Srpske brojala je najviše oko 4.000 boraca i to većinom iz Bileće, ali i iz Berkovića, Ljubinja, Nevesinja i Trebinja, a u borbama je poginulo 99 njenih pripadnika, a više od 200 je ranjeno.

Za ratne zasluge u odbrani Hercegovine, Bilećka brigada je odlikovana medaljom Petra Mrkonjića.