mlijeko mljekara padjeni bileca.jpg

Bilećka mljekara “Pađeni” ove godine planira proširenje proizvodnje i tržišta, jer bi uskoro trebala da krene sa izvozom proizvoda u Austriju, Njemačku, Švedsku i Dansku, izjavio je danas Srni direktor i osnivač mljekare Nenad Vukoje.

Vukoje je istakao da im je prioritet domaće tržište na koje plasiraju 90 odsto proizvoda, a da izvoze i u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju, a uskoro bi trebalo da povećaju izvoz u EU.

On je podsjetio da su bilećku mljekaru nedavno posjetili predstavnici EU, koji su dali pozitivno mišljenje da mogu da nastave sa izvozom jer rade po svim evropskim standardima.

Vukoje je napomenuo da sada, međutim, postoje prepreke jedino za izvoz u Srbiju zbog velikih kontrola i naplate pri izvozu robe, koja nekada na granici čeka i po 15 dana, te naglasio da im to mnogo otežava posao i da bi te prepreke trebalo ukloniti.

On je napomenuo i da mljekara “Pađeni” konstantno zapošljava nove ljude, navodeći da imaju oko 170 radnika, da su ove godine zaposlili desetak novih, a do kraja godine planiraju da uposle još nekoliko ljudi.

“Kupujemo novu opremu koja će biti postavljena do avgusta da bismo mogli obraditi sve količine mlijeka. Ove godine planiramo da otklonimo uska grla u proizvodnji sireva i pavlake, a realizujemo i projekte energetske efikasnosti”, rekao je Vukoje.

On je istakao značaj mljekare “Pađeni” za razvoj stočarstva u Hercegovini i Republici Srpskoj jer su, kako je rekao, kooperantima zagarantovana sva davanja i imaju veliku sigurnost da se bave proizvodnjom mlijeka, što će ostati i ubuduće.

“Ko god odluči da se bavi stočarstvom, mi ga prihvatamo. Proizvodnja mlijeka svake godine bilježi rast, koja će i ove godine biti za oko 10 odsto veća”, ukazao je Vukoje.

On je naveo da bilećka mljekara otkupljuje mlijeko više od 700 kooperanata, a, osim sa područja Hercegovine i drugih predjela Republike Srpske, u posljednje vrijeme otkupljuju i od proizvođača iz Bijeljine, kao i sa dvije farme iz Federacije BiH.

Vukoje je podsjetio da mljekara “Pađeni” posluje od 1999. godine i da prerađuje mjesečno više od dva miliona litara mlijeka.