Policija pod maskama, službenici iza staklenih pregrada pod zaštitom, carinici pod vizirima, piloti i posada koji se u avion ukrcavaju u rukavicama noseći posebne maske. I tridesetak putnika, među kojima i dvoje male dece. Ovako je izgledao prvi komercijalni let "Er Srbije" posle vanrednog stanja. Avion za Cirih ispratili su i čelni ljudi Aerodroma "Nikola Tesla" - Fransoa Berizo, "Er Srbije" Dankan Nejsmit, kao i resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Vraćaju se svojim kućama. A one su svuda po svetu, ne samo u Švajcarskoj gde danas sleće avion “Er Srbije” na prvom komercijalnom letu posle vanrednog stanja. Naši ljudi, ali i stranci, ukrcali su se danas na let “JU 370” za Cirih. Krajnja odredišta sežu od Ciriha, preko Švedske, pa sve do SAD i Kanade.

Ne plaše se, kažu. Svako od njih se raspitao šta ih čeka kada slete na krajnje odredište. Pojedini, spremni da ceo dan provedu po stranim aerodromima i avionima strahuju samo da ne bude kašnjenja u tranzitu.

avion.jpeg

Marija je penzionerka koja je 40 godina radila u Švajcarskoj. Kući, u Cirih, vraća se posle nepuna tri meseca odsustva. Od 8. marta je u Srbiji, a povratak joj do sada nije bio moguć.

“Pitala sam naše, zvala sam i švajcarsku ambasadu ovde, kažu da mi ne treba ni test na koronavirus, da nije predviđeno ništa u tom smislu. Sad videćemo, šta me zadesi, to će i biti…”, kaže ona.

Džo putuje čak do – Amerike.

“Putujem u Cirih, pa za Amsterdam, pa kući u Sjedinjene države. Ovde sam bio tri meseca, moja partnerka i njena porodica su odavde. Vraćam se poslom. Kompanija za koju radim traži obavezan negativan test na koronavirus, a osim toga, savet je 14 dana strogog karantina”, kaže Džo iz SAD.

Na naše pitanje da li je karantin preporuka ili obaveza, odgovara kratko: “Preporuka”.

Brajan i Nikol putuju za Kanadu. U Cirihu je samo prvi aerodrom na koji će kročiti na svom putu.

“U Srbiji sam bio osam meseci, radim ovde, kuća mi je u Kanadi. Ne zahteva se obavezan test na koronavirus, očekuje me samo 14 dana karantina”, kaže Brajan.

Nikol u Srbiji živi tri godine, i putuje sa Brajanom u Kanadu.

Na pitanje šta kažu prijatelji, kako je u Kanadi po pitanju procedure i situacije oko koronavirusa kaže – pretpostavlja da je svuda isto, samo bez “lokdauna”.

“Plašite li se”, pitamo je.

“Ne”, odmahuje glavom.

Jelena je danas u tranzitu ceo dan – preko Ciriha do Švedske.

“Nadam se da će sve biti na svom, da neće biti kašnjenja”, kaže ona.

Poznato je da je Švedska među najliberalnijim zemljama po pitanju mera koje sprovode u borbi sa koronavirusom.

“Nemamo nikakvih obaveza. Samo da se javimo ako se ne osećamo dobro”, kaže Jelena.

Kako ide dalje

Jutarnji let “JU 370” samo je jedan od pet komercijalnih letova predviđenih za danas. Odmah posle podneva poleće još jedan avion na istoj destinaciji, i treći za Cirih u 18.05 časova. U međuvremenu su predviđena i dva leta za Frankfurt i jedan za Abu Dabi.

Za Njujork “Er Srbija” poleće 6. juna.

Posle dva meseca ovo je prvi komercijalni let koji će se iz Ciriha vratiti – pun.

“Pored Ciriha, realizovaće se letovi za Frankfurt, London, Beč, ali i Pariz, Amsterdam, Ljubljanu, Njujork i druge gradove. Važno je da polako počinjemo da se vraćamo normalnijem životu. Mi radimo zajedno kao jedan tim i činimo sve da ovaj vid transporta bude dostupniji i da imamo što više redovnih linija. Bezbednost je svakako na prvom mestu”, izjavila je Mihajlović.

Kako je istakla – od sutra neće biti obaveznog PSR testa niti samoizolacije prilikom ulaska u Srbiju, a naši građani koji putuju u druge zemlje moraće da se ponašaju u skladu sa obavezama tih država.

“Oduševljeni smo zbog prvog komercijalnog leta. Pored Ciriha, Londona, Beča i Frankfurta, krajem meseca letećemo i za Amsterdam i Pariz, potom i Ljubljanu, Tivat i druge gradove u regionu. A od 6. juna i za Njujork”, najavio je direktor “Er Srbije” Dankan Nejsmit.