Bivši pripadnik Češkog bataljona Kfora na Kosmetu Danijel Švarc koji se dan uoči Nove godine krstio u Visokim Dečanima i prešao u pravoslavlje poručio je da prvi put ima u šta da iskreno vjeruje jer smatra da je pravoslavlje spasenje za sve.


On je naglasio da je krštenjem u Visokim Dečanima ostvario svoj višegodišnji san koji će mu olakšati i upotpuniti pogled na svijet.




Švarc, koji je kao dječak kršten kao katolik, otkrio je za "Večernje novosti" da će i beba koju sa suprugom Zuzanom očekuje biti pravoslavne vjere.


Švarcov kum Dimitrije Marković pojasnio je da je Švarc kao pripadnik Kfora na Kosmetu proveo šest mjeseci, te da je na licu mjesta shvatio suštinu problema srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.


"Po povratku sa Kosmeta počeo je sa nekolicinom prijatelja da učestvuje u humanitarnim akcijama koje smo zajednički sprovodili, ali ono što je najbitnije je njegova naklonost i ljubav prema našem narodu i zemlji", rekao je Marković.
On je naglasio da je očekivao da će Švarc biti kršten na Vidovdan, ali da je bio nestrpljiv i da je dobio blagoslov od oca Petra koji ga je i krstio posljednjeg dana 2018. godine u jednoj od najvećih srpskih svetinja na Kosmetu.

"Kada vidim koliko Danijel i ostali češki prijatelji vole naš narod i koliko su čvrstog uverenja da je Kosovo deo Srbije, pitam se odakle im ta snaga, ali sam vremenom shvatio da realno posmatraju dešavanja, kao i da naš i češki narod vezuje i istorijsko prijateljstvo", rekao je Marković.

Izvor: Srna