Ambrozija | Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske apeluje da fizička i pravna lica, ukoliko to već nisu učinili, blagovremeno uklone ambroziju sa svojih parcela, da ne čekaju dolazak inspektora i da se ne izlažu riziku od kažnjavanja.

Iz Ministarstva ističu da su za neSprovođenje mjere za suzbijanje i uništavanje ambrozije propisane kazne, koje iznose za pravno lice od 1.000 KM do 2.000 KM, za preduzetnika od 500 KM do 1.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 KM do 1.000 KM i za fizičko od 200 KM do 500 KM.

- Suzbijanje i uništavanje ambrozije može se vršiti primjenom agrotehničkih mjera - obrada zemljišta /oranje, zaoravanje strnjišta, tanjiranje/, njegom usjeva /okopavanje, međuredno kultiviranje, plijevljenje/, primjenom mehaničkih mjera - čupanje, košenje i spaljivanje biljaka - rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iz ovog ministartva navode da se suzbijanje i uništavanje ambrozije može vršiti i primjenom hemijskih mjera - upotrebom neselektivnih /totalnih/ herbicida sa kontaktnim i translokacionim djelovanjem na nepoljoprivrednim površinama, upotrebom selektivnih herbicida koji imaju dozvolu za primjenu za suzbijanje ambrozije i drugih korova u usjevima i zasadima raznih poljoprivrednih biljaka.

Osim štete koju ambrozija nanosi kao korov u poljoprivrednoj proizvodnji, polen ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena.

U Ministarstvu navode da je u skladu sa odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Odlukom Vlade Republike Srpske o mjerama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije definisano da suzbijanje i uništavanje ambrozije sprovode vlasnici i korisnici površina poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta /vrtovi i bašte, njive, voćnjaci, vinogradi, livade i drugo/, šume i lovišta.

Suzbijanje i uništavanje ambrozije obavezni su da sprovode i vlasnici i korisnici građevinskog zemljišta, izgrađenog i neizgrađenog, subjekti koji upravljaju vodotokovima i kanalima i površinama uz vodotoke i kanale, subjekti koji održavaju površine uz javne puteve i željezničke pruge, te subjekti koji upravljaju parkovima, nacionalnim parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama.

Suzbijanje i uništavanje ambrozije obavezni su da sprovode i vlasnici i korisnici zapuštenih površina, pored puteva, staza, kao i utrina, parloga, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama i drugo.

Iz Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dodaju da će Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske u periodu od jula do kraja septembra vršiti kontrole s ciljem suzbijanja i uništavanja ove korovske biljke prije nego što dođe u fazu cvjetanja.

- Prema podacima za 2020. godinu, republička i opštinska poljoprivredna inspekcija izvršila je 258 kontrola u ovoj oblasti i naložila uništavanje korovske biljke ambrozije sa površine od 286,21 hektara. U ovim kontrolama izdato je i 157 prekršajnih naloga u vrijednosti od 38.500 KM - naveli su iz Ministarstva.