bebe.jpg

U Trebinje je danas Helikopterskim servisom RS iz Banjaluke stigla naša sugrađanka Đurđina Vukićević sa blizancima Viktorijom i Vukom, koje je dobila putem vantjelesne oplodnje, nakon petogodišnje borbe za potomstvo.

Majka Đurđina, koja nije krila suze, zahvalila je Udruženju „Bebe“, Helikopterskom servisu RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci i dr Grahovcu na pomoći da ostvari svoj višegodišnji san.

„Veliko hvala svima, uzbuđena sam, nisam ni svjesna da smo konačno došli kući, sa našom djecom. Pola godine, od prvog novembra sam bila zatvorena među četiri zida u Kliničkom centru zbog održavanja trudnoće, bilo je teško ali se sve isplatilo“, priča ponosna majka.

Otac Predrag kaže da je od prije 42 dana najsrećniji na svijetu.

„Viktorija i Vuk su naše najveće blago, presrećan sam jer su se naše želje ostvarile nakon pet godina borbe sa sterilitetom“, kaže ponosni tata, koji je danas prvi put vidio svoju djecu.

Srećnu porodicu na heliodromu u Zasad polju dočekali su predstavnici gradske uprave na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Draženom Boškovićem, predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ Snežana Misita sa mamama i bebama iz ovog udruženja, te Valerija Lakić, direktor trebinjske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

bebe2.jpg

Predsjednik Udruženja „Bebe“ Snežana Misita kaže da su nove bebe stigle u Trebinje upornošću naše Đurđine i njenog supruga Predraga, ali i zahvaljujući podršci i pomoći brojnih institucija i u pandemiji virusa korona.

„Naši Vukićevići su pet godina bili u braku, uspjela im je prva vantjelesna oplodnja, koju je finansirao Fond zdravstvenog osiguranja RS. Ovo je timska podrška - gradske uprave, Bolnice Trebinje, Doma zdravlja Trebinje, kao i institucija na republičkom nivou“, navela je Misita.

Ona podsjeća da Udruženje ima 146 beba i 250 parova u Hercegovini, izražavajući veliku zahvalnost svim gradskim i republičkim institucijama na pomoći.

„Njihova vrata su uvijek otvorena za pomoć našim članovima da se ostvare kao roditelji i u uslovima pandemije virusa korona. Porodica je svima na prvom mjestu i srce mi je puno“, ističe Misita.

bebe3.jpg

Porodici Vukićević je novorođene bebe, u ime gradske uprave, čestitao je Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja, koji je istakao da je u ovoj godini u gradskom budžetu planirano duplo više sredstava za pronatalitetnu politiku nego prošle godine.

„Čestitam vam na najljepšem daru koji ste dobili. Grad Trebinje realizuje nekoliko mjera koje se tiču podrške porodici i pronatalitetne politike i jedna od tih mjera su i doznake za besplatnu vantjelesnu oplodnju. Od 2017. godine nijedan zahtjev nije odbijen i nastavićemo da pružamo podršku svim parovima koji imaju poteškoća. U ovoj godini u budžetu je planiran iznos od 60.000 KM za vantjelesnu oplodnju, što je 50 odsto više nego prošle godine“, naveo je Bošković.

Valerija Lakić, direktor trebinjske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja RS podsjetila je da od 2018. godine Republika Srpska i Fond zdravstvenog osiguranja RS finansiraju tri pokušaja vantjelesne oplodnje.

„Zahvaljujući tome, u RS je rođeno 1.400 beba. Naš fond je jedan od rijetkih u regionu koji finansira zamrzavanje embriona, na što smo ponosni“, rekla je Lakić, zaželjevši bebama dobrodošlicu.

Udruženje „Bebe“ je, u znak zahvalnosti, danas uručilo ikonu Bogorodice direktoru Helikopterskog servisa RS Bobanu Kusturiću.