Aleksandar Bocan-Harčenko (foto:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da ruska vojska ima najvažniji zadatak da civili i građanski objekti ostanu izvan vojne akcije u Ukraniji, te da završi rat koji su drugi poveli protiv Rusije prije osam godina.

- Zapad koristi Ukrajinu. Završavamo napad koji je počeo prije osam godina protiv Rusije. To je bio početak rata protiv Rusa i Rusije. Mi sada završavamo ovaj rat - rekao je Bocan-Harčenko i naglasio da nema gađanja civilnih objekata.

Kada je riječ o izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne uvodi sankcije Rusiji, Bocan-Harčenko je rekao da ova odluka govori da Vučić dobro vodi računa o interesu Srbije i srpskog naroda.

- Nismo nikoga pritiskali, za nas je važno da svaka zemlja ima mogućnost da djeluje sa nama u biletarnim odnosima - rekao je ruski ambasador za Televiziju Prva.

On je istakao da Rusija poštuje teritorijalni integritet svake države, te ponovio da cilj specijalne vojne operacije Rusije nije okupacija Ukrajine, nego zaštita oblasti Donjeck i Lugansk.

Bocan-Harčenko navodi da je potrebno da se završi, kako je rekao, "genocid i uništavanje naroda u prethodnih osam godina", koje su ove /novoproglašene/ države zatražile od Rusije, te "denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine".

Prema njegovim riječima, ovo je bitno i za stabilnost Evrope i dodao da "denacifikcija znači oslobođenje Ukrajine od nacista".

Na pitanje o nuklearnom naoružanju, Bocan-Harčenko je odgovorio da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će do nuklearnog rata doći ukoliko dođe do miješanja treće strane.

- Svijet je bio miran posljednjih osam godima, osim u Donjecku i Lugansku, niko nije poklanjao pažnju sukobima tamo. Zašto niko nije rekao ništa o tome, a sada samo čujemo prijetnje o nuklearnom oružju? - upitao je ruski ambasador.

On je dodao da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski počeo ucjene nuklearnim oružjem.

- To je ucjena i direktna prijetnja za Rusku Federaciju i po život naših ljudi - rekao je Bocan-Harčenko i upitao da li je normalno da se američko nuklearno oružje nalazi u Evropi.

Bocan-Harčenko je istakao da je vlast u Kijevu pod uticajem radikalnih snaga, koji drže narod Ukrajine kao kolektivne taoce.