Otvaranjem stalne postavke posvećene prirodnom nasljeđu Hercegovine i bogatim programom za sve uzraste – Muzej Hercegovine u Trebinju sutra veče obilježiće međunarodnu manifestaciju Noć muzeja.


Program počinje u 17 časova organizovanjem Dječije „Nevesinjske olimpijade u dvorištu muzeja, na kojoj će se – po uzoru na hercegovačku manifestaciju koja će biti nominovana na UNESKO-vu listu nematerijalne kulturne baštine – najmlađi Trebinjci takmičiti u četiri discipline: trka u džaku, trka sa jajetom u kašici, skok u dalj i povlačenje konopca.


Izložba radova sa dječijih muzejskih radionica, koje se od februara ove godine svake subote priređuju u Muzeju Hercgovine, biće otvorena u 19:30, a posjetioci će – kroz nastale crteže, mozaike, čestitke i pisma – moći da se upoznaju kako naši najmlađi sugrađani kreativno promišljaju tradiciju i kulturno-istorijsko nasljeđe.


Za 20 časova zakazano je otvaranje nove stalne postavke Muzeja Hercegovine „Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice“, autora kustosa biologa Mića Miloševića.


Prirodno nasljeđe Hercegovine, prostora sliva rijeke Trebišnjice, njena geologija i paleontologija, pećine, šumske životinje, grabljivice, ptice kraških polja, ptice i sisari močvarnih i vodenih staništa, vodozemci i gmizavci, biljke, insekti – biće predstavljeni uz pomoć atraktivnih tehnika: ambijentalne diorame – simulacije prirodnog okruženja, foto i video prezentacije, interneta i štampe.


Od 20:30 na programu je otvoranje izložbe „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota“ Zavičajnog muzeja Ruma, a od 21 čas u dvorištu muzeja biće priređen koncert trebinjskog rok sastava „Sedmo nebo“


U Noći muzeja sve postavke Muzeja Hercegovine otvorene su za posjetioce do jedan sat iza ponoći, svakih sat vremena biće prikazivan film „Zmaj Ognjeni Vuk“, a kroz platformu EU Info centra Trebinjci će moći da učestvuju i u virtuelnoj šetnji kroz neke od najpoznatijih evropskih muzeja.


Izvor: RT