97F6193C-49FF-48A4-BB01-EE0C815AFA43.jpeg
Čuvena trebinjska “Zelena pijaca” dugi niz godina predstavlja kombinaciju jedinstvene lokacije (nalazi se na Trgu Slobode pod stogodišnjim platanima), sa susretljivim prodavcima koji nude sve ono najbolje i najzdravije iz Hercegovine. 

Naša pijaca je magnet ne samo za Trebinjce, već i za brojne turiste koji posjećuju jug Hercegovine.  Tako je bilo i danas, zatekli smo prepunu pijaca vrijednih prodavaca i užurbanih kupaca željnih domaćih proizvoda.

Bračni par iz Novog Sada, nije krio oduševljenje gradskom pijacom u Trebinju.

,,Ono što nas  je privuklo da trgujemo na pijaci jeste bogat izbor domaćih proizvoda, ljekovitih biljaka i svega onoga što krasi vaše podneblje. Danas nam se plasiraju različiti prerađeni poroizvodi, a ovdje smo pronašli kvalitetno voće i povrće, jer želimo da se mi i naš dvogodišnji sin zdravo hranimo'', objašnjavaju Novosađani.

Beograđanin, koji već nekoliko godina posjećuje naš grad, kaže da je jedno od mjesta koje svaki put obiđe kada dodje jeste upravo gradska pijaca.

,,Svaki put  kada ovde dodjem obavezno posetim i vašu predivnu pijacu. Mi Srbijanci volimo Hercegovačke proizvode. Sve je domaće, a ako moram da izdvojim nešto, onda su to su sir i vino.’’

1E216CDE-3207-41EA-B90A-4368B0FDDACC.jpeg

Tokom šetnje trebinjskom pijacom naišli smo i na četvoročlanu porodicu iz Heceg Novog, koji kako kažu svaki slobodan vikend dolaze u Trebinje, a razloga za to je mnogo.

,,Trebinje nam je zaista blizu, a predivan je grad. Takođe, cijene kako u gradu tako i na pijaci su pristupačne. A ono što je najbitnije jeste odnos cijene i kvalteta. Rijetko gdje danas možete da pronađete domaće proizvode. Sir, vino, med, ali i organska kozmetika i hercegovački čajevi, to je nešto što nam se sviđa i što nas privlači da svaki put pazarimo ovde’’, objašnjavaju zadovoljni kupci iz Crne Gore.

Domaći sirevi, rakije, vino, med, ljekovito bilje, kao i neprskano voće i povrće, samo su neki od proizvoda koje možete pronaći na tezgama pijace. Svako može pronaći nešto za sebe, a ono što je zajedničko svim proizvodima jeste odličan kvalitet  organskog porijekla.

918BD509-45B2-41F1-A6A5-DD1EDD002629.jpeg

Prodavnici su nam ovom prilikom rekli da su zadovoljni prodajom, te da se u ovo doba godine, najviše kupuje voće.

,,Kasija, breska, kao i ostalo sezonsko voće se najviše kupuje sada. Pored naših Trebinjaca, dosta nam dolaze kupci iz Crne Gore, Dubrovnika i Srbije’’ rekla je Vesna koja već godinama izlaže svoje domaće proizvode na našoj pijaci.

Veselinka se pohvalila da joj najbolje prolazi loza, to jest njihova rakija što oni proizvode, te je dodala da u njihovoj rakiji najviše uživaju Hercegovci, koji su ujedno i njihovi najčešći kupci.

Nada, koja već godinama proizvodi i prodaje kozji i kravlji sir, kaže da je prezadovoljna prometom.

Pored toga što domaći proizvođači dobro zarađuju, naši sugrađani dobijaju domaće proizvode, pijaca u Trebinju jedna je od najljepših u regionu, a osim što je centralno mjesto trgovine, ona je i turistička atrakcija. Subota je u Trebinju pazarni dan i tada je pijaca još življa, a ponuda raznovrsnija.