Produženi boravak u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Trebinju prava je multinacionalna učionica djece od prvog do trećeg razreda.


Od septembra prošle godine u školi posle nastave ostaje jedan Portugalac, učenik prvog razreda, a ovog polugodišta najmlađim osnovcima pridružili su se brat i sestra iz Južne Afrike.
- Rođen sam u Portugalu. Ovdje živim nekoliko godina i znam srpski, sve vas razumijem i umijem da pričam - kaže simpatični šestogodišnji dječak kojem je otac Portugalac, a mama iz Trebinja.
Priča da mu je drago što je došao da živi u Trebinju i da ima mnogo drugara. Kaže da mu je lijepo u školi, ali mu je žao sto je u Potrugalu ostavio ribice.
- Imam bazen sa ribicama, u njemu je i mala ajkula. Toga sam se poželio - kaže on na tečnom srpskom.
Dječak priznaje da i u Trebinju ima kućne ljubimce, tri psa, a dva je ranije dao drugarima.
Njegovi drugovi iz škole već znaju i poneku riječ portugalskog, a on je najradosniji kada im učitelji u produženom boravku kažu da nešto crtaju.
Simpatični mališani iz Južne Afrike su manje pričljivi, bar na srpskom jeziku. Bolje govore engleski i nemački jezik.
- Ja vas razumijem, sestra manje - poručio nam je kroz osmjeh tamnoputi dječak. Simpatični dječak pohađa treći, a njegova sestra drugi razred i za sada su bazirani na učenje srpskog jezika.
Brat i sestra su došli iz Južne Afrike prije nekoliko mjeseci, pošto su njihovi roditelji, koji su porijeklom iz ovih krajeva odlučili da pokrenu biznis u Trebinju. U ovom gradu već nekoliko godina žive i njihovi bliski rođaci, koji su na jug Hercegovine stigli iz Argentine.
Učitelji u produženom boravku kažu da su se dobro snašli i da se, od kada su krajem januara došli, atmosfera potpuno promijenila.
- Druže se sa djecom, jako su socijalni. Djevojčica slabo razumije srpski, ali se dobro uklapila od prvog dana. Govori njemački, a imamo i jednu učenicu prvog razreda, koja zna njemački. Njemačke riječi su bile pravo osvježenje i za djecu i nas vaspitače - kaže Maja Malovrh, pedagog u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“.
Ona navodi da je njihova grupa postala multikulturalna, a da i učitelji nešto nauče od djece koja su u Trebinje stigla iz drugih država.
- Nismo često u prilici da govorimo engleski. Sa našim malim strancima ponovili smo riječi engleskog jezika - kaže kroz osmijeh Malovrh.
U ovoj grupi ističu da su i vaspitači i mališani shvatili da je ljepota u različitostima, koje treba njegovati.
U produženom boravku u OŠ „Vuk Karadžić“ u Trebinju boravi oko 80 učenika od prvog do trećeg razreda, sa kojima radi pet nastavnika, među kojima su i nastavnik fizičkog i likovne kulture, kao i nastavnik vjeronuke.
Vaspitači u produženom boravku u OŠ „Vuk Karadžić“ kažu da djeca kada ne pišu zadaću i ne dovršavaju školske obaveze imaju pedagoško - psihološke, zdravstvene, edukativne, socio-emocionalne i druge radionice.
Projekat „Step by step“
U ovoj školskoj godini učenici i voditelji produženog boravka su učestvovali i u projektu Centra za obrazovne inicijative „Step by Step“ i time postali deo zajednice inovativnih nastavnika.
Djeca se uče da šire drugarstvo i budu humani, pa su za januarske praznike posjetili članove Udruženja roditelja dece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“, kao i odjeljenje pedijatrije u Trebinju uručili skromne poklone koje su sami prikupili.
Blic/D.Čolović