Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo opredijeljeni su da pomognu domovima zdravlja u prevazilaženju finansijskih problema.


Uprave ovih ustanova moraju uskladiti svoje funkcionisanje sa realnim potrebama i mogućnostima - poručio je u Ljubinju ministar zdravlja Dragan Bogdanić.
Ljubinjski Dom zdravlja od aprila ima novi menadžmenti koji pokušava da se izbori sa tekućim i naslijeđenim problemima, istakla je Suzana Milutinović, rukovodilac ove zdravstvene ustanove. Naglasila je da je osnovni problem ove ustanove, osim dugovanja, razuđenost terena i potreba da se zdravstvena zaštita pruža skoro 24 časa dnevno. Dugovanja Doma zdravlja u Ljubinju od 2010. godine do početka ove iznosi 350.000 maraka.
Ministar zdravlja Dragan Bogdanić podsjetio je da je Ljubinje jedna od sedam malih opština čije je domove zdravlja Vlada pomogla u ukupnom iznosu od 150 hiljada maraka za plaćanje poreza i doprinosa. Poručio je da su Vlada i resorno ministarstvo spremni da i dalje pomažu u skladu sa mogućnostima, ali i da oni koji rukovode domovima zdravlja moraju da se uklapaju u mogućnosti i potrebe.
Prvi čovjek Ljubinja Darko Krunić izrazio je spremnost da i opština iz budžeta pomogne funkcionisanju Doma zdravlja, ali će to, istakao je, biti u mogućnosti, tek od naredne godine.
Bogdanić se osvrnuo i na problematiku Doma zdravlja u Bileći. Istakao je da je među osnovnim problemamima u funkcionisanju ove ustanove broj zaposlenih. Ministar tvrdi da je u ovoj ustanovi trećina zaposlenih višak.
Bogdanić je u Ljubinju poručio da će Vlada Srpske obratiti više pažnje na Ljubinje, ne samo u oblasti zdravstva, nego i u svim drugim segmentima kako bi pomogla da stanovnici žive bolje nego do sada.


RTRS