“Pustite je da je vidim, da je zagrlim. Ja moram otići tamo”, očajno je zapomagao jedan otac od djevojke koja se zajedno s još tri koleginice i četiri mladića ugušila u novogodišnjoj noći od posljedica trovanja plinom u mjestu Tribistovu nedaleko Posušja, koje se nalazi uz saobraćajnicu prema Blidinju.

Suze, jecaji, grljenje, nervoza, osjećaj izgubljenosti i bespomoćnosti isprepletali su se kod roditelja, braće, sestara, rodbine, prijatelja koji su na udaljnosti dva kilometra od mjesta nesreće okupili očekujući da će ih vidjeti posljednji put, zagrliti. No, policija im nije dopuštala pristup jer je na mjestu tragedije rvršila uviđaj piše Večernji.ba.

Nezapamćena je to tragedije za Posušje, a posebno za mjesto Rakitno iz kojega je čak šestero mladih.

– Ne vjerujemo da se ovo događa. Još juče smo pričali, imali planove – govori jedan od rođaka preminuloga Ivana Miličevića.

Uz Ivana koji je 19-godišnjak preminuo je i njegov vršnjak Stipe Romić, zatim Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković te Stjepan Jukić. Roditelji nisu uspjeli da ih vide niti nekoliko sati kasnije jer je policija nakon uviđaja njihova tijela morala vozilima da prebaci u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru gdje će se obaviti obdukcija.

Osmero mladih okupili su se u novgodišnjoj noći u mjestu Tribistovu, u podnožju planinskog vrha Radovana i nadomak Blidinju kako bi najluđu noć proveli zajedno s najboljim prijateljima. Nažalost ispostavilo se kako im je to bio posljednji susret.

Okupili su se u vikendici koja nije spojena na elektroenergetsku mrežu, te su se grijali na agregat. Prema prvim informacijama upravo je agregat koji proizvodi električnu energiju izazvao tragediju, no policija nije u to bila sigurna zbog čega su tijela poslana na obdukciju. Naime, uz agregat koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji, prema Večernjakovim informacijama u kući su mladi donijeli i ‘plinski top’, koji uspješno zagrijava prostorije, no i jako brzo je ‘isisavao’ kiseonik.

– Ne može se tvrditi je li njihovu smrt izazvao agregat. Pripadnici policije zajedno s dežurnim tužiocem proveo je istragu te će se na kraju utvrditi šta se tačno dogodilo – rekao je direktor Policije ZHK Milan Galić.

On je opovrgnuo navode pojedinih medija kako su hitne službe zatekle još dvije osobe koje su prema tim tvrdnjama bile u kritičnom stanju.

Roditeljima i prijateljima stvari su počele biti sumnjive kada se juče u rano jutro niko od osmero mladih nije više javljao na mobilne telefone iako su telefonske veze u tom dijelu nešto slabije. Uspjeli su u međuvremenu ipak kontaktirati komšije koji se nalaze u kući pored. Nakon dozivanja i glasnog lupanja u vrata i prozore bilo im je sumnjivo, te su počeli da strahuju da se dogodilo najgore. Jedan od komšija razbio je staklo kako bi ušao u objekat . Kada je otvorio vrata ugledao je stravičan prizor.

Osmero mladih od kojih je većinu i poznavao sjedilo je nepomično na kauču ili su pak pali na pod. Prišao im je i brzo shvatio kako njihova srca ne kucaju. Pozvao je policiju i hitnu pomoć koja kada je došla na mjesto nesreće mogla samo konstatovati smrt.

Nakon toga policija je ogradila mjesto nesreće, do kojeg se inače zbog snijega i lošeg vremena može doći samo sa džipovima, te onemogućila pristup na udaljenosti od skoro dva kilometra. Oko deset sati juče ta je informacija prohujala Posušjem nakon čega su roditelji zajedno s braćom i sestrama preminulih otišli u Tribistovo.

Prema navodima ljudi iz Civilne zaštite i spasilačkih službi vrlo vjerovatno je plinski top izazvao smrt mladih. Oni kažu da taj uređaj jako brzo pokupi sav kiseonikl te je brzo počeo proizvoditi ugljen monoksid koji je mlade brzo omamio, a zatim i očito usmrtio.

Prema istim navodima kod korištenja takvih vrsta grijalica najvažnije je redovno prozračivati prostorije u kojima takvi uređaji rade, a što ovdje nije bio slučaj jer su svi prozori i vrata bili zatvoreni. Pretpostavlja se kako je to upravo bio uzrok njihove smrti. No, tačne razloge utvrdiće se na obdukciji u Mostaru koju je zatražilo Tužilaštvo ZHK kako bi se utvrdile sve okolnosti ove tragedije.