Kako bi se smanjio broj pacijenata koji čekaju na prvi pregled kod endokrinologa, u Bolnici Trebinje ovog vikenda besplatno ordinira istaknuti endokrinolog Marko Stojanović iz Beograda.


Direktor Bolnice Trebinja Borislav Grubač ističe da je i ovaj potez nove uprave usmjeren ka osnovnom cilju – da građani Trebinja i istočne Hercegovine što manje čekaju na prvi pregled u trebinjskoj bolnici i ne plaćaju papreno preglede u privatnim ordinacijama.
„Efekti zajedničkog djelovanja domaćih i gostujućih ljekara su vidljivi – za kardiološke pacijente praktično više nema čekanja, svi koji dođu na prvi pregled biće pregledani tokom jedne sedmice. To je rezultat nedavnog gostovanja eminentnih kardiologa u našoj bolnici i razmjene stručnih iskustava oko 300 ljekara Evrope i svijeta iz ove oblasti tokom međunarodnog simpozijuma, na čemu zahvalnost dugujemo gradonačelniku Luki Petroviću i gradskoj upravi“, navodi Grubač.
Proteklih mjeseci, dodaje, smanjena je lista čekanja endokrinoloških pacijenata, a većina njih, i pored poziva za besplatne preglede ovog vikenda, prednost je dala domaćim ljekarima.
„Napornim radom posljednjih mjeseci uspjeli smo smanjiti listu čekanja na ovom odjeljenju i trenutno svega tridesetak pacijenata čeka na prvi pregled, dok kontrolne preglede i ne smatramo listom čekanja. Potrebno je razbiti određenu famu oko liste čekanja, jer se većina pacijenata, nakon poziva odjeljenske sestre, izjasnila da im se ne žuri i da žele pregled kod domaćih ljekara, koji ih vode u okviru naše zdravstvene ustanove. Za ostale pacijente, kako iz Trebinja, tako i iz drugih hercegovačkih opština, omogućili smo dolazak eminentnog endokrinologa Marka Stojanovića, tako da će se u dane vikenda pregledati, po posljednjim podacima, oko 50 pacijenata“, precizira direktor Bolnice Trebinje.
Pregledi za zainteresovana lica iz naše regije su, dodaje, besplatni, ukoliko pacijenti nisu oslobođeni plaćanja participacije, a zakazivanje je na direktni broj telefona internističke ambulante 059/274-112.
Za preglede kod endokrinologa Marka Stojanovića potrebna je uputnica porodičnog ljekara i ranija medicinska dokumentacija. Rad sa pacijentima 9. i 10. juna u trebinjskoj internističkoj ambulanti biće organizovan od 8 časova, a svaki pacijent biće informisan o terminu pregleda, kako bi se izbjegla bespotrebna čekanja.
Grubač dodaje da je problem sa listama čekanja, organizovanjem pregleda i u poslijepodnevnim časovima, riješen i na Odjeljenju za neurologiju.
„Zalaganjem domaćeg stručnog kadra, liste čekanja na ovom odjeljenju više ne postoje za prvi pregled. Urađen je kolor-dopler krvnih sudova svim pacijentima kojima je bilo potrebno, obavljeni su i ambulantni pregledi, a prije par dana riješili smo i pitanje CT pregleda, koji se takođe obavljaju i u poslijepodnevnim časovima. Ukupno gledajući, nema potrebe da naši sugrađani ‘papreno’ plaćaju preglede u privatnim ordinacijama, kad se ti isti pregledi mogu obaviti u našoj ustanovi, u kratkom roku“, kaže Grubač, dodajući da je eliminisanje listi čekanja za sva odjeljenja bolnice – prioritetni zadatak uprave i u narednom periodu.
Radio Trebinje