Na Plućnom odjeljenju Bolnice Trebinje značajno je povećan broj oboljelih od karcinoma pluća, među kojima je prethodne godine bilo dosta žena, ali i mlađih osoba do 40 godina.

U prošloj godini na osnovu patohistoloških nalaza evidentirano je 50 dokazanih karcinoma kod pacijanata sa područja Istočne Hercegovine, što je za sedam više nego 2017. godine.Ovo je povodom 31. januara, Nacionalnog dana bez duvanskog dima, za portal Radio Trebinja, rekla Zdravka Vreća, specijalista pulmolog Bolnice Trebinje. Ona smatra da je broj oboljelih od ove teške bolesti u Istočnoj Hercegovini još veći.

„Ovo nisu konačni podaci jer kod nekih pacijenata nije patohistološki dokazan tip karcinoma , a ima i onih koji se liječe u nekim drugim zdravstvenim ustanovama jer na to imaju pravo“, pojašnjava doktorica Vreća.


Ona navodi da je glavni uzročnik za obolijevanje o karcinoma pluća i hronične opstruktivne bolesti pluća – duvanski dim.

„Brojni su faktori koji utiču na pojavu ovih bolesti, ali glavni uzročnik je pušenje i katran koji se oslobađa iz cigarete. Ta cigareta, kod HOBP dovodi do destrukcije same strukture pluća. Funkcija pluća se može malo popraviti ali struktura veoma teško“, jasna je doktorica Vreća.

Statistika je do sada pokazivala da od ove bolesti češće obolijevaju muškarci, međutim, u prethodnoj godini broj oboljelih žena je znatno povećan.

„Razlika između oboljelih muškaraca i žena se smanjila. Sve je više i mladih, do 40 godina, kojima je dijagnostikovan karcinom pluća“, kaže Zdravka Veća.

Prosvijećenost ljudi o štetnosti duvanskog dima po zdravlje je, kaže doktorica Vreća, podignuta na viši nivo, ali je još uvijek dosta onih koji, iako im je dijagnostikovana teška bolest, ne odustaju od ove loše navike.

„Rijetki su pacijenti koji se potpuno odreknu cigareta. To je bolest zavisnosti koju je teško pobijediti. Samo ako je pacijent, zaista, odlučan, bude rezultata“, ističe Zdravka Vreća.

Bosna i Hercegovina je među 20 vodećih zemalja svijeta po konzumiranju cigareta, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj umrlih od posljedica duvanskog dima u svijetu, do 2030. godine biće povećan na više od osam miliona.

Izvor: Radio Trebinje