Insistiranje vlasti u Dubrovniku na nekom izvinjenu Trebinja za ratne grijehe za nas je neprihvatljivo, rekao je za Radio Trebinje Pero Mišeljić, predsjednik Boračke organizacije Grada Trebinja, a povodom izjave gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića da Trebinje treba da se izvini Dubrovniku za događanja u minulom ratu, te da to Dubrovnik nikada neće uraditi jer je hrvatska vojska, kako tvrdi, samo branila svoje domove.


„Veliki broj hrvatskih vojnika stradalo je prilikom napada na opštinu Trebinje. Postavlja se pitanje ko je onda tu koga napao? Nijedan pripadnik Trebinjske brigade VRS nije poginuo na teritoriji Dubrovnika. Ako je toliko hrvatskih bojovnika poginulo na našoj teritoriji, onda je jasno ko je koga napao. Šta su oni ovdje tražili? zapitao je Mišeljić.
Mišeljić je podsjetio da je Trebinje napadalo preko deset brigada regularne vojske Hrvatske i da je Trebinje prvi put napadnuto krajem maja 1992. godine.


„Najžalosnije je to, što su granate ispaljene sa njihove strane pogađale bolnicu i dječije vrtiće“, rekao je predsjednik Boračke organizacije Grada Trebinja.
„U hercegovačkom kršu podignut je veliki broj spomenika poginulim hrvatskim vojnicima. Po natpisima na njima jasno je da je riječ o pripadnicima regularnih vojnih snaga. Prva , druga i četvrta gardijska brigada HV, brigade iz Zadra, Šibenika, Splita, Dubrovnika, Zagreba, Imotskog kontinuirano su napadale na teritoriju opštine Trebinje.
Kasnije je veliki dio tih spomenika uklonjen, vjerovatno jer je neko shvatio da je to nepoželjan dokaz hrvtaskog vojnog prisustva na teritoriji druge države“, istakao je Mišeljić.
Radio Trebinje