Bolji materijalni položaj, povećanje invalidnina bar za 10 odsto, kao i povećanje osnovice za obračunavanje boračkog dodatka, zatražili su to u Boračkoj organizaciji Republike Srpske.boracke-kategorije.jpg
Zaključili su i da borački dodatak treba biti omogućen za sve nezapsolene borce prve i druge kategorije bez obzira na starost, ali i nastaviti zapošljavanje djece poginulih boraca. Kad se podvuče crta, Vlada Republike Srpske trebalo bi da izdvoji oko milion i po maraka da bi svaki borac prve ili druge kategorije imao povećanje dodatka od 50 do 80 KM, zavisno od zone borbenih dejstava.

"Boračka organizacija Republike Srpske traži povećanje ličnih i porodičnih invalidnina u 2020. godini u visini ne manjoj od 10 odsto, a kroz uvećanje procenta za utvrđivanje osnovice za obračun primanja po Zakonu o pravima boraca, vojnih invalidnina i porodica poginulih boraca Republike Srpske, sa tendencijom da ta osnovica dođe do prosječne neto plate isplaćene za prethodnu godinu", izjavio je Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva BORS-a.

Da bi Vlada omogućila da boračke kategorije koje primaju mjesečni borački dodatak, kao i da borci prve i druge kategorije koji su nezaposleni ostvare pravo na mjesečni borački dodatak, bez obzira na starosnu dob, trebalo bi da izdvoji dodatnih 3,6 miliona maraka. Ministar Duško Milunović smatra da bi za rješavanje tog pitanja prvo trebalo izraditi socijalnu kartu. Sprovođenje nekih od zaključaka već sada je i spreman da obeća.

"Trenutno na Birou za zapošljavanje ima 794 djece poginulih boraca. Svakako ćemo posvetiti brigu u narednom periodu u namjeri da najveći dio njih dođu do zaposlenja. Što se same osnovice tiče za obračun invalidnina, Vlada će sagledati sve finansijske pokazatelje, ekonomska kretanja i mogućnosti", ističe Duško Milunović, ministar rada i boračko - invalidske zaštite Republike Srpske.

Do sada je akcionim planovima zaposleno oko 1.900 djece, ne računajući zapošljavanje u javnom i realnom sektoru. Takođe, od 2013. godine konstantno je povećavana osnovica za lične i porodične invalidnine u ukupnom iznosu od 15,1 odsto, izuzev u ovoj godini.