page.jpg

Opet na nogama predstavnici sindikata Elktroprivrede Republike Srpske.

Ovoga puta Odbor sindikata ERS jednoglasno je odbio prijedlog uprave matičnog preduzeća da se Kolektivni ugovor produži do kraja ove godine. Predstavnici radnika kategorični- ne žele da o ovom dokumentu razgovaraju neposredno nakon lokalnih izbora, jer strahuju da bi tada bili u nepovoljnijoj poziciji.

Postojeći kolektivni ugovor koji je potpisan 2017. Godine ističe 13. septembra. Predstavnci radnika traže da bude produžen na isti perod.

“Odbor sindikata zahtjeva da se postojeći Kolektivni ugovor potpiše u istovjetnom tekstu na period važenja od tri godine kako je predviđeno Zakonom o radu, te vas molimo da nam vaš odgovor dostavite u narednih sedam dana”, stoji u zaključcima posljednje sjednice ovog Odbora.

Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata rekao je u izjavi za Capital kako bi se ugovorom na tri godine radnička prava trajno zaštitila.

“Prijedlog uprave da se ugovor produži samo do kraja ove godine nam ne ide u prilog jer se bojimo da bi već nakon izbora naša prava mogla da budu narušena. Ugovorom na tri godine bi se to eliminisalo”, istakao je je Mićanović.

Zanimljivo da se u posljednje vrijeme Mićanović i Željko Tepavčević najviše zalažu za radnička prava i to u momentu kada su neki njihovi lični interesi ugroženi ili ih ne mogu ostvariti .

“ Licemjerno je što Mićanović sada reaguje. Bio je direktor u sistemu ERS i trošio je nemilice sredstva ovog preduzeća. Koristio je sve privilegije koje su mu bile dostupne i nije brinuo za radnička prava. Ova vlast mu je, bez obzira na njegovu političku opredjeljenost, sve dala i nije mu smetalo dok je uzimao ono što mu ne pripada i to na štetu upravo radnika”- kaže nas izvor blizak Mićanoviću.

Glasan je u prethodnom periodu bio i njegov sindikalni kolega Željko Tepavčević.

I on je počeo da "maše" pravima radnika onog trenutka kada su mu bili ugroženi neki lični interesi. Međutim, nedavno je imenovan za šefa izbornog štaba DNS- a u Gacku, pa će u narednom periodu pokazati da li se iskreno borio za interese i prava radnika ili je tražio nešto za sebe.

Interesantno je da sad prvi sindikalci štite postojeći Kolektivni ugovor na koji su, do sada, konstantno imali primjedbe.

To dovoljno govori o tome koliko se zaista bore za radnike...