Grad Trebinje raspisao je konkurs za zapošljavanje boračkih kategorija, za šta je iz Fonda solidarnosti izdvojeno 476.000 KM, ali predstavnici ove populacije kažu da nisu zadovoljni ponuđenim poslovima u privatnom sektoru i traže zaposlenje u državnim firmama.Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Trebinja Petar Vlatković rekao je novinarima nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima boraca da su se na konkurs javili privatnici, kao i 56 boraca, a bilo je predviđeno 60 subvencija.
"Privatnici imaju svoje zahtjeve, od stručne spreme do godina starosti. Uglavnom traže mlađe ljude. Boračkim kategorijama ne odgovaraju ponuđena radna mjesta, jer ima bolesnih i starijih, pa im je to neprihvatljivo", rekao je Vlatković i podsjetio da je riječ o subvenciji zapošljavanja 60 pripadnika boračkih kategorija.

On kaže da je predloženo borcima da sami ponude najbolje rješenje, ističući da će i u narednom periodu sa njima razgovarati kako bi se boračkim kategorijama omogućilo adekvatno zaposlenje.
Predsjednik Boračke organizacije grada Trebinja Pero Mišeljić smatra da su borci prvo trebali da dobiju spisak poslodavaca i ponuđena radna mjesta.
"Većina ratnih vojnih invalida i djece porodica poginulih nije zadovoljno ponuđenim poslovima i traže državni sektor", kaže Mišeljić i dodaje da je problem i što većina ponuđenih poslodavaca trži ljude do 30 godina starosti, a da su među borcima svi stariji od 50 godina.
On je izrazio nadu da će uskoro biti ponuđeni drugi prijedlozi prihvatljivi za boračke kategorije.
SRNA