novokmet.jpg (97 KB)

Grad Trebinje izdvojiće ove godine gotovo 450.000 KM za boračke kategorije, od čega je za adaptaciju stanova porodica poginulih boraca namijenjeno 50.000 KM, izjavio je danas načelnik gradskog Odjeljenja za boračku i socijalnu zaštitu Miodrag Novokmet.

Novokmet je naveo da je, od ukupnog iznosa tih sredstava, 200.000 KM planirano za više od pet programa pomoći i podrške boračkim kategorijama.

“Grad Trebinje nastaviće da podržava boračke kategorije kako bi demobilisani borci imali što bolji status i uslove, u skladu sa svojim zaslugama, a radiće se i na osmišljavanju još boljih programa podrške”, rekao je Novokmet.

On je napomenuo da su planirana davanja za novčane naknade za 143 nezaposlena demobilisana borca i za 757 supruga umrlih boraca, kao i pomoć za liječenje 34 borca i ratna vojna invalida i obezbjeđenje prevoza radi odlaska na liječenje za 23 borca.

“Planiran je i program podrške zapošljavanja boračkih kategorija od 100.000 KM u ovoj godini i grantovi boračkim kategorijama od ukupno 95.000 KM, od čega je 77.000 KM namijenjeno za Gradsku boračku organizaciju”, precizirao je Novokmet.

Novokmet je istakao da je prošle godine za boračke kategorije u gradu Trebinju bilo realizovano pet programa, a da će ove godine biti jedan ili dva programa više.

On je pojasnio da su to dopunska prava koja borci ostvaruju u Trebinju na osnovu odluka gradonačelnika Mirka Ćurića, navodeći da su im uz to zagarantovana prava po raznim osnovama i iz republičkog budžeta.

Prema njegovim riječima, 5.104 demobilisana borca iz Trebinja primaju neki vid naknade sa republičkog nivoa, od kojih 4.798 ih prima mjesečni borački dodatak, a 847 invalidninu, kao i više od 40 lica koja primaju naknade po osnovu civilnih žrtava rata i ratne torture.

“Odjeljenje predlaže i mjere zaštite 94 spomenika i spomen-obilježja oslobodilačkih ratova”, rekao je Novokmet i naveo da su tokom 2023. godine otkriveni spomenici poginulima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u selima Grab i Jasen.

Prema njegovim riječima, Odjeljenje učestvuje i u obilježavanju 35 istorijskih događaja, od kojih je 16 sa republičkog nivoa, a 19 od lokalnog značaja za grad Trebinje.