Nevesinje - obilježena krsna slava Boračke organizacije - Foto: SRNA
Lomljenjem slavkog kolača u porti Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju proslavljena je krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske - Mitrovdan.

Slava BORS-a proslavljena je u okviru obilježavanja mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. u Nevesinju.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić čestitao je svim borcima slavu koja se ove godine proslavlja u malo drugačijim okolnostima zbog epidemiološke situacije.

- Slava Boračke organizacije se obilježava u svim opštinama i gradovima. Ovde se samo prosto poklopilo obilježavanje mitrovdanskih bitaka i krsna slava BORS-a - naveo je Savčić.

On je naglasio da je ogroman značaj mitrovdanskih bitaka, kojih se danas sjećaju u Nevesinju, zbog čega su i uvrštene u kalendar značajnih događaja Srpske.

Savčić je naveo da tada nije bila napadnuta samo Hercegovina, već i Gornje Podrinje, gdje je poginuo veliki broj boraca i desio se masakr na Glođanskom brdu u Zvorniku.

- Bila je to opšta ofanziva na istočni dio Republike Srpske sa namjerom da presijeku njenu teritoriju i onda bi zaista bio doveden u pitanje opstanak srpskog naroda na ovim teritorijama. Sa stanovišta pobjede i odbijanja ovih ofanziva je ogroman značaj mitrovdanskih bitaka - naveo je Savčić i odao poštu poginulim borcima u mitrovdanskim bitkama, te priznanje i zahvalnost za stvaranje Republike Srpske.

Savčić je dodao da i ovu slavu, kao i ranijih godina, proslavljaju u uslovima kada ima nekih neriješenih pitanja u boračkoj populaciji, prije svega oko 10.000 demobilisanih nezaposlenih boraca.

- Krajnji rok je da sljedeće godine iznađemo neka rješenja bar za veći dio nezaposlenih demobilisanih boraca i da vidimo kakve su mogućnosti da se za ovu populaciju povećaju primanja, lične i porodične invalidnine - smatra Savčić.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije čestitao je BORS-u krsnu slavu Mitrovdan i rekao da je Srbima potrebna sloga, a ne svađe i razdori.

On je istakao uoči predstojećih izbora da političari treba da služe narodu i opštem dobru.

Obilježavanju slave prisustvovali su brojni građani i predstavnici opštinske i republičke vlasti.

Tom prilikom je otkriven i spomenik nevino stradalim djevojkama u Drugom svjetskom ratu.