Ne daju mi ni da se čujem sa svojim bratom, jer je njemu prilikom hapšenja telefon oduzet. Nisam u mogućnosti ni da ga posetim ali mu je osnovne stvari u pritvor odnelo sveštenstvo, kaže za Sputnjik književnik Milutin Mićović, brat pritvorenog vladike Joanikija, koji očekuje još gori scenario.

Mićović smatra da je došlo je do najgrubljeg vida pritiska državnih vlasti na budimljansko-nikšićku eparhiju i srpsku crkvu u Crnoj Gori i napominje da je grubost koja je ispoljena hapšenjem vladike Joanikija i sveštenika – nezapamćena.

„Kao da su to bili najteži kriminalci u Crnoj Gori, a ne sveštenici i vladike. Duhovno i psihološko stanje u Crnoj Gori je vrlo konfuzno. Narod je u šoku. Ovako nešto se nije desilo ni nakon komunističkog razaranja crkve i narodnog pamćenja“.

Režim ispoljava pritisak, grubost, slepilo i drskost ispoljava prema narodu


Mićović podseća da je njegovom bratu određen pritvor od 72 sata i da su odbijeni svi prigovori advokata, a, kako kaže, on očekuje još gore scenarije za vladiku i Crkvu, s obzirom na to „kakav se pritisak, grubost, slepilo i drskost ispoljava prema narodu“.

„Kako su već nagoveštene neke mere iz državne vlasti, za kršenje propisanog ponašanja za vreme korone, to bi mogle da budu jako drastične i surove mere i kazne“, smatra Mićović i dodaje da ništa konkretno još nije poznato, ali da su takve sankcije moguće.

Crna Gora kao u vreme komunizma


Mićović se nada da će se i crkva i vernici brzo oporaviti od ovih dešavanja:

„Apelujem na vlasti kao brat vladike Joanikija, koji nije ni mrava zgazio, a radio je i radi na prosvešćenju naroda i oporavku eparhije, da ne čine ovu demonsku poharu nad svojim narodom i svojim duhovnicima i sveštenicima. Za narod se nadam da će imati adekvatan odgovor i da će, na osnovi po kojoj su se održavale litije i još adekvatnijnim metodama i načinima, ispoljiti svoje raspoloženje i izvršiti pritisak na vlast“, izričit je sagovornik Sputnjika.

Suzavcem nas štite od korone


On napominje da je narod koji je iskazao podršku vladici rasteran najgrubljom silom – oklopnim vozilima i suzavcima.

„Meni su pluća još puna tog suzavca, tog otrova. Kada se bore svim silama da zaštite narod od korone, oni mu sipaju otrov i u dušu i u pluća, u oči i u nerve. Takvo je stanje“, svedoči Mićović.

On smatra da je u narodu veliki bunt, ali napominje da treba naći pametan način da se to kanališe, jer, kako kaže, goloruk narod ne može protiv sile.

Mićović je najavio veliku konferenciju za štampu, u kojoj će učestvovati intelektualci i prestavnici najznačajnijih kulturnih institucija iz Crne Gore i sa srpskih prostora, putem koje će se čuti „reč naroda“.