Članovi porodica ubijenih mještana srpskog sela Gornji Magašići i predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca danas su položili cvijeće na bratunačkom groblju povodom 27 godina od stradanja osmoro ljudi iz tog sela, o čemu je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu.bratunac-magasici.jpg
Gornji Magašići su napadnuti 20. jula 1992. godine u popodnevnim časovima, kada su pripadnici oružanih muslimanskih snaga iz Srebrenice upali u nebranjeno selo i ubili sve civile, koji nisu mogli pobjeći, te opljačkali i popalili dvadesetak srpskih kuća.
Zločin je po svireposti bio jedan od najstravičnijih, jer su masakrirani i ubijeni isključivo srpski civili.
Najstarija žrtva bio je osamdesetpetogodišnji Blagoje Popović, a najmlađa sedamnaestogodišnja trudnica Ljiljana Ilić. Među ubijenima je bilo šest žena.
Za ovaj, kao i za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u bratunačkoj opštini, niko nije odgovarao niti procesuiran.
- Rok za donošenje sudske odluke u predmetu `Gornji Magašići` bio je kraj 2015. godine, ali je krajem januara ove godine postupajući tužilac Edin Muratbegović donio naredbu o obustavljanju istrage zbog nedostatka dokaza - rekla je Srni predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih Radojka Filipović.
Ona je istakla da Tužilaštvo BiH, umjesto da prikupi dokaze, po ko zna koji put obustavlja istragu protiv počinilaca zločina nad Srbima uz uobičajeno, licemjerno i šablonsko obrazloženje da nedostaju dokazi.
- Poznato je da su ti civili ubijeni u svojim kućama i dvorištima, poznato je i ko ih je ubio. Kakvi su dokazi tužiocu još potrebni? Ovaj slučaj pokazuje opstrukciju i pristrasnost Tužilaštva, te omalovažavanje srpskih žrtava i nastojanje da se po svaku cijenu prikrije istina, svjedoci pomru, a predmet zatvori - smatra Filipovićeva.
Prema njenim riječima, u obrazloženju tužilačke naredbe je navedeno da će biti nastavljena istraga o paljevini i pljački srpske imovine.
Filipovićeva je poručila da je to ruganje porodicama žrtava i srpskom narodu, jer se prednost u istrazi daje uništenim materijalnim dobrima u odnosu na ljudske civilne žrtve.
Ona je naglasila da su članovi porodica ovih žrtava ogorčeni, jer nisu dobili naredbu Tužilštva, te da je Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila blagovremeno uložila žalbu i čeka odgovor nadležnih.
Ona smatra da se porodice srpskih žrtava s pravom pitaju da li će zločince stići zaslužena kazna ili će istinu prikriti takozvani pravosudni organi BiH, a zločinci živjeti i umrijeti kao slobodni građani.
Filipovićeva je napomenula da su Gornji Magašići jedno u nizu srpskih sela na području Bratunca koje je uništeno u posljednjem ratu.
Milisav Ilić kaže da je u Gornjim Magašićima na današnji dan prije 27 godina ubijeno pet članova njegove šire porodice, komšije i prijatelji - Ljubica Milanović i starci, bračni par Ljeposava i Blagoje Popović.
Ilić smatra da postupajući tužilac čeka da svjedoci pomru i da se zatru svi tragovi zločina, a počinioci ostanu na slobodi.
- Da je postupajući tužilac, on bi podigao optužnicu. Riječ je o nepostupajućem koji za svoj nerad, opstrukciju i sprečavanje dokazivanja istine i odgovornosti nikom ne odgovara, a dobija visoku platu što je neshvatljivo i neprihvatljivo i za porodice žrtava i sa stanovišta uspostavljanja pravne države i poštovanja zakona - smatra Ilić.