Engleska - ukinute mjere protiv virusa korona (foto:AP/ Alberto Pezzal) -
U Engleskoj su ukinute mere protiv virusa korona, što je proglašeno "Danom slobode". Stanovnici Londona i drugih gradova tu odluku proslavili su provodom u pabovima i noćnim klubovima.

Odluku o ukidanju epidemioloških restrikcija britanska vlada je donijela 12. jula uprkos povećanom broju zaraženih virusom korona proteklih nedjelja.

Pozorišta, koncerne dvorane, noćni klubovi, stadioni, ponovo su otvoreni za posjetioce, a ukinuta su i ograničenja u ugostiteljskim objektima i pabovima.

Takođe, rad od kuće više nije obavezan, a preporuka je da se maske nose na mjestima gdje je velika gužva i da se smanje društveni kontakti.


U drugim dijelovima Velike Britanije, Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj ukinute su samo neke od mjera protiv virusa korona.

Uzbuđenje zbog ukidanja mjera nije pokvarilo ni saopštenje britanskog premijera Borisa Džonsona da će 10 dana provesti u samooizolaciji pošto je bio u kontaktu sa ministrom zdravlja Sadžidom Džavidom koji je pozitivan na kovid-19.

Džonson je, u video-poruci objavljenoj juče na Tviteru, naveo da je pravi trenutak za ukidanje restrikcija, ali je istovremeno pozvao Britance da budu obazrivi.

- Moramo imati na umu da je, nažalost, virus i dalje prisutan - naveo je Džonson.

U Britaniji je skoro 88 odsto građana starijih od 18 godina primilo prvu dozu protiv korone, a 68 odsto njih je potpuno vakcinisano.

Ipak, bilježi se povećan broj zaraženih koronom raste, pa je dva dana zaredom registrovano oko 50.000 novih slučajeva kovida-19.