Turizam - Foto: SRNA
Banjaluka je u posljednje dvije decenije prva turistička destinacija u Republici Srpskoj, a prošle godine je zabilježila rekordan turistički promet sa više od 146.000 noćenja, rečeno je u banjalučkoj Turističkoj organizaciji.


Portparol banjalučke Turističke organizacije Branka Branković ističe da je britanski portal o putovanjima uvrstio Banjaluku na drugo mjesto kao poželjnu vikend destinaciju.

Ona navela da su u prošloj godini zabilježena 94.842 dolaska i 146.189 noćenja, što je rekord u posljednjih 20 godina.

- Broj noćenja slobodno možemo pomnožiti sa 2,5 i onda ćemo dobiti pravu sliku koliko je Banjaluka ostvarila noćenja u protekloj godini - rekla je Brankovićeva.

Ona je dodala da je u januaru ove godine evidentirano 9.992 noćenja, što je za 63 odsto više od istog peroda prošle godine.

- U januaru ove godine evidentiran je 5.801 dolazak ili 41 odsto više nego u istom periodu prošle godine - rekla je Brankovićeva.

Ona je dodala da su tradicionalno najbrojniji i najvjerniji gosti iz Slovenije, zatim iz Srbije i Hrvatske, a u posljednje dvije godine i iz Crne Gore.

- Možemo da se pohvalimo podatkom da imamo veliki broj gostiju iz svih zemalja, pogotovo iz gradova sa kojima je povezan Banjalučki aerodrom - rekla je Brankovićeva.

Ona je istakla da se gosti u Banjaluci u posljednje dvije godine zadržavaju tri i više noćenja, dok to ranije nije bio slučaj.

Brankovićeva je navela da je Banjaluka turističko mjesto, odnosno jako interesantna destinacija tokom sva četiri godišnja doba.