Dritan Abazović i Ana Brnabić (foto: TANJUG / RADE PRELIC) -
Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da se nada da će nakon njegove posjete Beogradu biti resetovani odnosi između dvije zemlje i da će Srbija i Crna Gora ući i eru jako dobri i najboljih mogućih odnosa.

Naglasila je da ni Srbija ni Crna Gora nemaju nikog bližeg, ni u politici, niti ekonomski, niti u smislu građana dvije zemlje.

- Povezuju nas sve vrste odnosa, Srbiju i Crnu Goru, a posljednjih nekoliko godina se tu nakupilo dosta otvornih i teških pitanja - rekla je Brnabićeva.

Poručila je da će Srbija biti otvorena da rješava sva ta otvorena pitanja i unapređuje političke i ekonomske odnose.

Premijerka Srbija pozvala je Abazovića da se Crna Gora još danas priključi inicijativi Otvoreni Balkan.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je mu je velika čast što je njegova prva posjeta regionu baš u Beogradu i istakao da je došao kako bi se u odnosima dvije zemlje okrenuo novi list.

- Mi smo ovdje da okrenemo novi list i da podignemo naše političke i ukupne odnose na najviši nivo - poručio je Abazović.

On je istakao da će politika njegove vlade i biti ista i sa drugima u regionu ali da je neprirodno da dvije ovako bliske zemlje imaju šum u komunikacijama i ukazao da je u Beogradu počeo novi ciklus.

- To znači da smo spremni da svakom otvorenom pitanju pristupimo odgovorno i zatvaramo u ih u korist građana Srbije i Crne Gore - rekao je Abazović.

On je izrazio uvjerenje da je nastupio momenat kada neke stvari treba da se prevaziđu obostrano i da će se to zajedno uraditi jer nema pitanja važnijeg od odnosa dvije zemlje i nema pitanja koje ne može da se riješi ako ima dobre volje.

- A vidim da je ima - istakao je Abazović.

Na pitanje da li odnosu mogu uopšte da se resetuju s obzirom da nije reijšeno nijedno otvoreno pitanje, konkretno i izručivanje Svetozara Marovića, rekao da postoji suprotni stavovi konkretno o tom pitanju i da ne može sve i odmah da se riješi na jednom sastanku.

Abazović je rekao da ne može da se pravi pritisak na Vladu Srbije i naglasio da sve ono što je moguće da se riješi danas postoji dobra volja s njegove strane.

Treba riješiti i pitanje postavljanja ambasadora Srbije i Crne Gore u Podgorici i u Beogradu.

- Ono što smo razgovarali je u duhu dobre saradnje i treba da imamo ambasadore Crne Gore u Beogradu i Srbije u Podgorici. To je jako važno i za ove teme koje su ekonomskog karaktera. Da i oni imaju svoju diplomatsku misiju, kao i kod ostvarivanja ekonomske diplomatije - rekao je Abazović.

Crnogorski premijer je takođe rekao da je predsjednici srpske vlade Ani Brnabić upućen i formalni poziv da u skladu sa svojim obavezama posjeti Crnu Goru gdje bi se nastavili razgovori o otvorenim pitanjima.