Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija danas u posebno teškoj situaciji i da se njen evropski put uslovljava priznanjem samoproglašenog Kosova iako se to ne pominje nijednom riječju u zvaničnoj pregovaračkoj poziciji EU.

Brnabićeva je istakla da su se na Prespa forumu u Ohridu mogle čute nevjerovatne stvari o Srbiji.

Ona je novinarima u Ohridu rekla da se na ovom skupu juče od predsjednika pojedinih zemalja iz regiona, kao što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, moglo čuti da se "Srbija pravi luda, kao da ne zna da je za njeno učešće u EU, neophodno da prizna Kosovo".

Brnabićeva je naglasila da je zato danas morala svima na forumu da pokaže zvanični dokument EU o pregovaračkoj poziciji za Srbiju, u kojem se govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Kosova, koje je navedeno sa zvjezdicom, a ne da Srbija mora da prizna Kosovo.

- Nigde u pregovaračkom okviru nijednom rječju se ne pominje priznanje nezavisnog Kosova od strane Srbije. Ne pravi se Srbija luda, nego oni koji govore da se to podrazumijeva. Prave se ludi oni koji kao da ne znaju zvaničnu poziciju EU - rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila, da ako EU stoji pri tome /da Srbija treba da prizna Kosovo/, onda treba da promijeni i zvaničnu pregovaračku poziciju za Srbiju, ali dok je ova aktuelna na snazi, "to je zvanični dokument i nikakve druge priče o ovome ne postoje".

Brnabićeva je ocijenila da bi bio presedan da EU usred pregovora sa Srbijom mijenja pregovaračko poziciju, navodeći da se, ipak, nešto slično dešava.

Ona je istakla da se Srbija u ovom teškim okolnostima kada je izbio rat u Ukrajini, nalazi u još težoj situaciji zbog ogromnog licemjerja EU i nekih drugih zemalja koje su priznale takozvano Kosovo, a koje se ogleda u tome sa se štiti teritorijalni integritet Ukrajne po svaku cijenu, a Srbije krši.

- Kako bez odluke Savjeta bezbjednosti UN možete da bombardujete neku zemlju i izvršite agresiju, a danas je to katastrofalno. Kako možete da prekršite Rezuluciju 1244 Savjeta bezbjednosti, a u svim drugim konfliktinim zonama se pozivate na puno poštovanje rezolucija UN - rekla je Brnabićeva.

Ona je rekla da jaki tjeraju i ucjenjuju druge da priznaju Kosovo i prekrše međunarodno pravo.

- Kada te zemlje pogledaju Srbiju, one kao ogledalo vide svoje licemjerje i duple standarde i svoju bruku. Najbolje da se svi vrate na pozicije međunarodnog prava i poretka - istakla je Brnabićeva.

Brnabićeva je dodala da je međunarodni pravni poredak i međunarodno pravo "polomljeno 1999. /NATO bombardovanje/ i 2008. godine /samoproglašenje Kosova/ "na grbači Srbije i srpskog naroda", i da od tada "svijet više nije isto mjesto jer je sve postalo moguće zato što u svijetu vlada zakon jačeg, a ne međunarodnog prava".

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", u kojoj su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, ona je istakla da ova inicijativa pokazuje prednosti i benefite, te dodala da ostaje otvorena da joj se i druge zemlje regiona priključe.

Brnabićeva je još jednom demantovala navode pojedinih medija o privatizaciji Elektroprivrede Srbije /EPS/.

Prethodno je Brnabićeva, učestvujući na panelu "65 godina posle Rimskog ugovora: Da li je Evropa ekonomski obnovljena i integrisana?", ocijenila da to još nije slučaj i da ne može biti opšteg razvoja i napretka bez integracije Zapadnog Balkana u EU.