Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Premijerka Srbije Ana Brnabić nazvala je skandaloznom, kako odluku Prištine u vezi sa srpskim registarskim tablicama i ličnim dokumentima, tako i reakciju EU tim povodom, i istakla da suština cijele priče nisu tablice, već "nastavak pritiska, terora i stalnog maltretiranja" Srba na KiM.

- Ovo je skandalozna odluka Prištine i reakcija EU, a Stano je izgovorio stvari koje su zvanična reakcija Brisela na ovo. To je strašno - rekla je Brnabić u emisiji Hit tvit na TV Pink kometarišući to što je portparol EU rekao da, prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Priština ima pravo da postepeno ukine KM tablice.

Ona je istakla da se Peter Stano "nije ni udostojio da kaže nešto o Zajednici srpskih opština, ali je našao za shodno da kaže nešto o tablicama".

- To je skandal i sramota - ocijenila je Brnaabić.

Upitana da prokomentariše reakciju opozicije nakon nedavne konferencije predsjednika Srbije Aleksandra Vucića da "Beograd pretjeruje kad podiže temperaturu zbog ove situacije i pominje Bljesak, Oluju i etnička čišćenja", Brnabić je rekla da je to bila najotvorenija konferencija Vucića i da je bio brutalno iskren, da je u pitanju bila sama srž istine i svega što se dešava po pitanju KiM godinama i decenijama.

- I kako se Srbi na KiM tretiraju, ne samo od strane Prištine, rukovodstva u Prištini, privremenih institucija u Prištini, Albanaca na KiM, već i od strane najvećeg broja zemalja na zapadu - EU, zemalja Kvinte, što uključuje SAD - rekla je Brnabić i istakla da SAD čak imaju najkonstruktivniji, najpragmatičniji i najviše fer pristup, iako se njihov stav razlikuje od stava Srbije kada je u pitanju KiM.

Ona je istakla da suština cijele priče "nisu tablice i da svako ko misli da su suština tablice grdno se vara".

- Suština je da se nastavlja pritisak nad Srbima na KiM, da se nastavlja teror nad njima i stalno malteretiranje i to u godini koja je počela time što su im na kraju oduzeli i pravo glasa, što je do 2022. godine bilo nezamislivo. I to pravo glasa za referendum u oblasti vladavine prava, a nakon što su garantovali da se to neće ponoviti za izbore 3. aprila, zemlje Kvinte, pa ni EU, nisu ništa mogle da urade, pa je Kurti bio toliko jak da uskrati to osnovno pravo Srbima na KiM - rekla je Brnabić.

Ona je ocijenila da su tablice samo još jedan vid pritiska i da u Prištini govore i da će oduzeti vozila i upitala da li će onda Srbi na KiM biti primorani da napuste svoje domove.

- To je suština. Zato predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priča da nećemo dozvoliti ni novi Bljesak ni novu Oluju, kao vid brutalnog etničkog čišćenja, da se ponovi na KiM. Sve ono što je Vučić pricao na pres konferenciji i taj odnos prema Srbima na KiM i prema Srbiji Stano je potvrdio svojom konferencijom dan kasnije jer Stano nijednom rječju nije pomenuo ZSO, ni zajednica, ni srpskih, ni opština. On je pričao o sporazumu o tablicama koje nisu u Briselskom sporazumu - ukazala je Brnabić.

Ona je istakla da Briselski sporazum ima 15 tačaka, od kojih se prvih šest odnosi na ZSO.

Brnabić je istakla da se sve to dešava nakon što je postignut energetski sporazum koji je, kako je podvukla, izuzetno važan jer obezbeđuje energetsku bezbedost Srbima, posebno na severu KiM, i kontrolu nad Gazivodama i Valačom.

Brnabić je ukazala i da je preduslov u Briselskom sporazumu za taj energetski sporazum bilo da se osnuje ZSO, pa da ZSO onda registruje Elektroserver.

- Onda su svi koji su garant Briselskog sporazuma rekli da, pošto još nemamo ZSO, hajde da najdemo neki drugi način da to uradimo. Toliko se Srbija testira - navela je Brnabić.

Brnabić nije želela da komentariše to što je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao da odluka Prištine o registarskim tablicama i ličnim dokumentima menja njegovu agendu, iako je Stano rekao da je Brisel "bio obavješten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini.

- Šta god da kažem može da stavi Srbe na KiM i Srbiju u još teži položaj - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je za Srbiju crvena linija da se ne ponovi neka nova Oluja, neko novo etničko čišćenje i istakla da je "istina naše najjače oružje".

Ona je naglasila da dok je Vučić predsjednik Srbije "nikada se neće odustati od pregovora" sa Prištinom jer su pregovori na najbolji način garantuju da su Srbi na KiM bezbjedni.

Kada je u pitanju nedavna posjeta premijera Crne Gore Dritana Abazovića, Brnabić je rekla da je to bila važna posejta i da je osjetila i kod Abazovića veliku dozu pragmatizma.

- Priča se otvoreno, ne priča se uvijeno, i postoji želja da se te stvari riješe - rekla je Brnabić i ocijenila da je Abazović mnogo pragmatičniji od bivšeg premijera.

Ona je ocijenila da je Abazović delovao potpuno iskren u tome da krenemo da zatvaramo otvorena pitanja i resetujemo odnose Srbije i Crne Gore.

- Jako dobra posjeta i nadam se da će se tako nastaviti. Želimo što bolje odnose sa svima u regionu, što obezbjeđuje da Srbija nastavi da prosperira i da u svakom smislu imamo bolje rezultate - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da bi volela da vidi Crnu Goru u inicijativi Otvoreni Balkan, ali je naglasila da je to njihova odluka, a da će Srbija pružiti sve potrebne informacije.

Brnabić je, govoreći o protokolu dočeka kada se napravi paralela sa dočekom bivšeg premijera Zdravka Krivokapića i sadašnjeg Abazovića, istakla da tu nema razlike.