Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na centralnoj državnoj ceremoniji povodom obilježavanja Dana državnosti da Srbija slavi godišnjicu obnove i utemeljenja države kao slobodne i ustavne.

Brnabićeva je rekla da Srbija i u 2022. godini dokazuje da sli9jedi put inspirisan duhom Dimitrija Davidovića, put napretka, državotvornosti, moderne evropske zemlje koja je poštovana širom svijeta i koja će biti izvor blagostanja i sreće svakog njenog građanina.

Ona je navela da je Srbija ustavnim promjenama, koje su građani izglasali 16. januara ove godine, postala pionir odvajanja sudske vlasti od ostalih, navodeći da nova rešenja, ne samo da daju primat pravnoj struci u sprovođenju prava već i jačaju percepciju kod građana da pravo i pravda neće zavisiti od ličnih odnosa sudija i vršilaca funkcija.

Ona je ukazala na rezultate koje Srbija danas ostvaruje predvođena Aleksandrom Vučićem, ističući privredni rast, nove puteve, brzu prugu kojom će se uskoro putovati između Beograda i Novog Sada, nove kliničke centre, bolnice, domove zdravlja.

- Novi simbol Beograda - kula već sija kao svetionik prosperitetne budućnosti - rekla je Brnabićeva.

VIDEO

Ona je poručila onima koji savjetuju Srbiju kao prije dva vijeka da bude ponizna i pokorna u isticanju rezultata da će Srbija dati isti odgovor, da se neće pravdati nikome već da može da pobjeđuje i bude najbolja.

Brnabićeva je u Orašcu podsjetila da su na tom mjestu 1804. godine predstavnici srpskog naroda donijeli odluku o početku bune protiv turskih dahija i izabrali Đorđa Petrovića za srpskog vožda.

Jedna mala država veikog naroda vratila se na mapu Evrope sopstvenom voljom, snagom i požrtvovanošću, rekla je predsjednica Vlade Srbije.

- Državotvni duh više se nikada nije mogao ugasiti - rekla je ona.

Podsjetila je da je na današnji dan 1835. godine u Kragujevcu usvojen prvi srpski Ustav u istoriji moderne Srbije.

- Uzdigla se iz apsolutističkih u red državnih sistema u kojoj prava i obaveze građana nisu podložni hirovima pojedinaca već pisanim pravilima. U to tamno doba dok je u ruskom turskom i austrijskom carsstvu bilo zabranjeno pominjatii riječ ustav, među odredbama tog pravog akta moglo se pročitati da svaki Srbin ima pravo da bira način življenja po svojoj volji - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala i da je u Ustavu pisalo da rob koji se nađe na teritoriji Srbije postaje slobodan.