Ana Brnabić (foto:atvbl.com) -
Premijer Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da napadi iz Prištine na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića pokazuju koliko su važni srpska kultura baština i Srpska pravoslavna crkva /SPC/ na Kosovu i Metohiji, te izrazila nadu da će se time baviti i međunarodna zajednica.

Brnabićeva je rekla da je Janjić meta samo zato što čuva manastir Visoki Dečani i jer postoje ljudi koji ne žele da on postoji.

- Nadam se da će se međunarodna zajednica ovim pozabaviti na još ozbiljniji način - rekla je Brnabićeva novinarima u Beogradu.

Prema njenim riječima, SPC i kulturna baština su stub onog što znači život na Kosovu i Metohiji.

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa Evrope za 2021. godinu, objavila je nedavno organizacija "Evropa nostra", koja aktivno djeluje u oblasti nasljeđa više od 50 godina.

Odmah potom je Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio istragu protiv Janjića zbog navodnih "ratnih zločina".

Janjić je na Tviteru naveo da, povodom laži i uvreda na njegov račun u nekim kosovskim medijima, može samo da odgovori riječima Gospodnjim.

- Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave reči, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima - naveo je iguman Sava.