Ana Brnabić - Foto: RTRS
Mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić očekuje novi tim do kraja septembra i ističe da će u fokusu nove izvršne vlasti biti mir, stabilnost, Kosovo i Metohija i energetika.

Brnabićeva, kojoj će, ukoliko je Skupština Srbije izabere, to biti treći uzastopni mandat, izrazila je uvjerenje da će joj biti lako da napiše ekspoze i dodala da je najvažniji zadatak očuvanje mira i stabilnosti.

- Vjerujem da će mi biti najlakše da napišem treći ekspoze, jer su jasni izazovi. Očuvanje mira i stabilnosti je najvažniji zadatak. Kosovo i Metohija me najviše muči - rekla je ona za RTS.

Brnabićeva kaže da pretpostavlja da će Ivica Dačić biti vicepremijer, da bi to bilo prirodno i uobičajeno, a da će potpredsjednici vjerovatno biti Miloš Vučević i Siniša Mali, kao da će sva trojica imati i ministarske funkcije.

Ona je naglasila da će i novi kabinet biti Vlada kontinuiteta, da će instistirati na završetku mnogih infrastrukturnih projekata, te da je sljedeći fokus razvoj vještačke intelegencije.

Na pitanje zašto Srbiju od 1. septembra, kako je rekla, očekuje period nestabilnosti, Brnabićeva kaže da je situacija na Kosmetu jako kompleksna, da je postignut neki dogovor o ličnim kartama, ali da još nije riješeno pitanje tablica i da Priština 1. septembra kreće u primjenu toga.

- Vi ne znate šta može da se desi, vidjeli smo do sada da je /premijer samoproglašenog Kosova/ Aljbin Kurti spreman na sve i da jedino ne želi je mir i da nestavilnost mu služi kao alibi za sve ostale probleme koje ne može da riješi - naglašava ona.

Prema njenim riječima, na Kosmetu su restrikcije struje, svakodnevne, kao i da nisu u stanju da obezbijede električnu energiju, a tek je avgust.

Govoreći o Evroprajdu koji će biti odgođen ili otkazan, Brnabićeva je navela da je riječ o tome šta je u ovom tenutku moguće i kako Srbija čuvamo svoju bezbjednost.