Brnabić u posjeti sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru - Foto: RTRS
Premijerka Srbije Ana Brnabić u posjeti je Hercegovini.

U okviru posjete Mostaru, gdje će otvoriti 102. Šantićeve večeri poezije, Brnabićeva je obišla i Saborni hram čiju je obnovu, ranije, finansijski podržala Srbija.

Brnabićeva u posjeti Sabornom hramu u Mostaru (Foto: RTRS)

Premijerka Srbije je naglasila značaj opstanka i očuvanja identiteta srpske zajednice u Mostaru, ali i poslala poruku o značaju očuvanja mira i suživota na ovom prostoru.

U okviru posjete Hercegovini, premijerka Srbije jutros je boravila u Nevesinju, gdje je razgovarala sa opštinskim rukovodstvom o projektima koji se u ovoj lokalnoj zajednici realizuju uz pomoć Vlade Srbije.

Nakon toga, delegacija Vlade Srbije posjetila je Prebilovce i Mostar.

Premijerka Srbije posjetila je i Manastir i Muzej Žitomislić.

Naglašeno je da podrška Srbije neće izostati ni u narednom periodu, kako za važne infrasturkturne projekte u lokalnim zajednicama u Srpskoj, tako ni za one u kojima žive Srbi, na području Federacije BiH.

Brnabićeva je poručila da se Srbija zalaže za što bolje odnose sa BiH i da su regionlana saradnja i povezanost od izuzetne važnosti.

- Nema nama budućnosti bez pomirenja, bolje komunikacije, razumijevanja i saradnje - poruka je predsjednice Vlade Srbije prilikom posjete crkvi Hristovog Vaskrsenja i spomen-kosturnici u Prebilovcima.

Brnabićeva je ocijenila da odnosi BiH i Srbije nisu loši i da Srbija ulaže napore da se regionalnom saradnjom gradi bolja budućnost.

- Srbiji su važni dobri odnosi i Srbija prosvećeno i pragmatično radi na tome - poručila je Brnabićeva.

Brnabićeva u Prebilovcima (Foto: RTRS)

Posjeta Hercegovini morala je da obuhvati i Prebilovce, kaže Brnabićeva, mjesto najstrašnijeg stradanja Srba, koje oslikava kompleksnost regiona i koliko će dugo trebati za pomirenje.

- Moramo praštati, moramo gledati u budućnost da bi bilo žviota i ovdje u Prebilovcima i bilo gdje. Dugujemo to i mučenicima prebilovačkim - istakla je premijerka Srbije.

Jerej Marko Gojačić, čapljinski paroh, naglašava da je ovo istorijski dan za Prebilovce.

- Istorijski dan za Pribilovce i našu parohiju. Nakon otvaranja crkve 2015. godine po važnosti isti događaj, jer nam je u posjetu stigao državnik Srbije, koja nam pomaže da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima - rekao je Gojačić.

Podrška Vlade Srbije neće izostati ni za lokalne zajednice u Srpskoj. Nevesinju će biti donirana tri miliona evra za različtite infrastrukturne projekte i podršku razvoju privrede. Polovina novca već je uplaćena, a ostatak sredstava biće realizovan do kraja godine.

Brnabićeva u Nevesinju (Foto: RTRS)

Načelnik opštine Milenko Avdalović zahvalio je Brnabićevoj i podsjetio da je pomoć Nevesinju iz sredstava Vlade Srbije započeta još 2018. godine, kada je obnovljen Dom kulture "Nebojša Glogovac".

- 500.000 KM je planirano za pomoć budžetu opštine, a 500.000 KM za podsticaje privredi - rekao je Avdalović.

Jedan od projekata koji se finansira novcem Vlade Srbije je rekonstrukcija objekta Muzičke škole "Sveti Roman Melod". Nastavnici i učenici imaće bolje uslove za rad i za otvaranje novih odsjeka.

Nevesinje je jedna od četiri lokalne zajdnice u BiH koje će u ovoj godini dobiti donaciju Vlade Srbije, i to za projekte koje su opštine i delegirale. Brnabićeva je podsjetila da je u prethodnih sedam godina po ovom osnovu Srbija uložila oko 88 miliona evra.