IMG_8540_resized_20230426_102055797.JPG (352 KB)

Ovih dana očekuje se raspisivanje tendera za izvođenje završetka prve faze radova na istočnoj gradskoj obilaznici, koja je jedan od najvećih projekata Grada Trebinja i Puteva RS, izjavio je Luka Petrović, generalni direktor ERS i odbornik SNSD, odgovarajući na Odbornička pitanja na početku današnjeg skupštinskog zasjedanja.

“Istočna obilaznica je ukupne dužine 8,8 kilometara, pri čemu je 3,3 kilometara od naselja Banjevci kružnog toka do Podgljivlja, a 5,5 kilometara na potezu Banjevci, Police, Gučina, Aleksina Međa. Bilo je potrebno da se uradi projektna dokumentacija, najveći most na rijeci Trebišnjici se gradi sredstvima HE na Trebišnjici, ugovor je vrijedan oko 10 miliona KM i biće završen u ovoj godini. Za ostale dionice Banjevci - Aleksina Međa bilo je neophodno uraditi eksproprijaciju, to je u završnoj fazi, mislim da je izvršeno i plaćanje u dijelu Gučine i Gorice”, rekao je Petrović.

On je naveo da bi se izvođač radova uveo u posao, neophodno dobijanje građevinske dozvole.

“Upućeni su zahtjevi Putevima RS, oni će zahtjev dalje uputiti nadležnom ministarstvu. Kad se dobije građevinska dozvola, a to se očekuje ovih dana, raspisaće se tender za izvođenje završetka prve faze radova, za koju će biti potrebna 24 mjeseca, jer je potrebno provesti brojne pripremne radnje”, pojasnio je Petrović.

On je istakao da će izgradnjom istočne obilaznice doći do konačnog izmještanja transporta iz uže zone grada i napraviti priključak za Crkvinu, a trasom puta će, paralelno, biti postavljene cijevi za tehničku i pitku vodu za Gornje Police, u okviru projekta rekonstrukcije i dogradnje sistema vodosnabdijevanja u našem gradu.

Na opaske opozicionih odbornika da kasne radovi po pitanju istočne i zapadne obilaznice, gradonačelnik Mirko Ćurić je istakao da je tokom izgradnje zapadne obilaznice došlo do promjene trase, jer nije mogao da se postigne dogovor sa vlasnicima zemlje i zbog tog razloga procijenjeno je da se izradi izmjena projektne dokumentacije.

„Izmijenili smo trasu, taj dio je trasiran kroz poslovnu zonu, gdje je vlasnik grad. Uradili smo svu projektnu dokumentaciju. Prema informacijama sa kojima raspolažemo, Grad je sve što je uzeo kao obavezu - uradio i čekamo od nadležnog preduzeća Putevi RS da nastavi realizaciju. Ta obilaznica ima početak i kraj, u međuvremenu smo dobili prvu Slobodnu zonu u RS i upravo je kružni tok je iskorišten da uradi pristupni put Slobodnoj zoni i upravo će ta dionica da sve poveže - manastir Duži i Ljubovo, kao i Grad sunca prema Dubrovniku“, naveo je Ćurić.

On je dodao da je u narednom periodu planirano da se od Grada sunca spoji, ovom obilaznicom, prema Mostaru.

„Ovom obilaznicom povezaćemo putnu dionicu od Mostara prema Dubrovniku”, istakao je gradonačelnik Ćurić.