dodik-rezolucija.jpg
Skupština Crne Gore nije dokazala ništa, osim da je u kontinuitetu protiv Srba. Kaže to srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH. Za Milorada Dodika, rezolucijom o Srebrenici Skupština Crne Gore je na mala vrata uvela i verbalni delikt u državu koja se vijekovima dičila slobodarstvom.

"To ja doživljavam kao apsolutni neprijateljski čin te većine i znaću da se odnosim prema tome i prema toj većini koju Crna Gora čini. Ako Parlamentarna skupština BiH nije donijela takav dokument onda se postavlja pitabnje zašto to čini Crna Gora, kako je moguće da oni imaju pravo da o tome pričaju", izjavio je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Za druga dva člana Predsjedništva rezolucija je korak ka pomirenju.

"Rezolucija predstavlja civilizacijski iskorak i neizmjeran doprinos obnovi povjerenja, te jačanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

"Smatram to civilizacijskim činom posebno zbog činjenice da se time zabranjuje negiranje genocida. BiH i Srbija bi morale učiniti isto", kazao je Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Biće zanimljivo da se vidi ko je zaista glasao za rezoluciju, kaže srpski delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić. Kaže da je nesumnjivo da je stranka Mila Đukanovića izašla kao pobjednik, ali smatra da još nisu svjesni težine onoga što su uradili.

"U vrijeme kad najveći svjetski autoriteti poput Gideona Grajfa otvoreno ukazuju da u Srebrenici nije bilo genocida, i njima teško ko može da kaže suprotno. U to vrijeme se desilo da parlament Crne Gore to uradi", ističe Dušanka Majkić, srpski delegat u Domu narado Parlamentarne skupštine BiH.

Oni koji su izmislili laž o srebreničkom genocidu znaju da laž ne može da se brani argumentima nego samo zakonima, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

"Ovakva rezolucija je sramna i neshvatljiva, jer svi dobro znamo da niti se desio genocid, niti je broj od 8.000 žrtava utvrđen, nego je drastično 'napumpan'", kaže Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović saopštio je da Srpska pravoslavna crkva nema veze sa vođenjem Vlade Zdravka Krivokapića. "Neumjesno je što nas sada neki pozivaju u prostor gdje nam nije mjesto. Politička partija je komad cjeline, a Crkva je cjelina koja sve objedinjuje i poziva na jedinstvo", rekao je Perović, prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.