Nijedna država u 21. vijeku ne bi smjela da zabranjuje ulazak u zemlju muzičarima i drugim umjetnicima i to samo zato što njihova umjetnost nije po volji moćnicima, kažu članovi benda Beogradski sindikat kojima nedavno nije dozvoljeno da uđu u Crnu Goru i učestvuju na litijama u Podgorici.
Beogradski sindikat - Sviće zora - Foto: Screenshot/YouTube

- Umjetnici i stvaraoci imaju svoju ulogu u društvu, tu su da opominju i da podsjećaju, a ne samo da zabavljaju. Džordž Orvel je onomad rekao "U vrijeme univerzalne prevare - reći istinu je revolucionarni čin". Tu istinu svjedoči narod u Crnoj Gori, a mi smo poput starih guslara to samo opjevali u pjesmi "Sviće zora" - rekli su oni u intervjuu za Novosti.

Za "nadahnute pjesme" "Dogodine u Prizrenu" i "Sviće zora", hiphopere Beogradskog sindikata mitropolit Amfilohije je odlikovao Ordenom sa zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca.

Na konstataciju da je narod pjesmu "Sviće zora" prihvatio, ali ne i u NATO kancelariji za hibridno ratovanje u Podgorici, Feđa Dimović kaže da im svakog dana skidaju preglede o čemu posjeduju i dokaze.

- Postoji ogromna disproporcija između broja pregleda i realne popularnosti naše pjesme. Hibridno ratovanje na internetu nije nikakav mit ili teorija zavjere već sušta realnost. Prosto je nevjerovatno da neko danas misli da je internet posljednji slobodni mediji, imajući u vidu da je nastao kao vojni projekat SAD - rekao je on.

Kako dodaje, imaju pouzdane informacije o tome da su timovi za hibridno ratovanje raspoređeni u više zemalja u okruženju.

Boško Ćirković potvrđuje da je pristup toj pjesmi i dalje ograničen, kao i njena vidljivost na njihovom kanalu.

Na pitanje da li su nepodobni samo u Crnoj Gori i Njemačkoj, Dimović kaže da su nepodobni i u Srbiji i u regionu jer, kako kaže nikada neće biti dio "saundtreka za uspavljivanje i zatupljivanje naroda".