Najmanje sedam osoba je poginulo, a više ih je nestalo kada se u Budimpešti prevrnuo turistički brod.


Tragedija se dogodila u srcu Budimpešte, kod zgrade mađarskog parlamenta. Nacionalna novinska agencija MTI navodi kako je brod prevozio 34 osobe, od toga 32 turista iz Južne Koreje te dva člana posade, 14 putnika je na sigurnom.

Policija i hitne službe su u potrazi. Sav riječni saobraćaj je do daljnjega obustavljen, a spasiocima posao otežavaju jake struje i niska temperatura vode koja iznosi oko 10 stepeni.

Jedna osoba je pronađena više od tri kilometra od mjesta nesreće. Bila je u teškom stanju, no spasioci su primijenili proceduru oživljavanja i održali je na životu.

Televizija M1 je objavila da je došlo do kontakta između dva broda i da je jedan potonuo. Na tom je brodu bilo 32 putnika.

Portparol firme “Panorama Deck” čiji se turistički brod sinoć prevrnuo i potonuo rekao je kako se brod nešto prije 22 sata prevrnuo iz nepoznatih razloga i brzo potonuo u Dunavu kod zgrade parlamenta.

Brod je bio privezan i navodno ga je pogodio drugi turistički brod, a zatim se prevrnuo na rijeci, koja je preplavljena jakim strujama nakon oluje u Budimpešti.

Avaz