Apple je predstavio novi iPhone X, svoj najnapredniji uređaj dosad. Tim Kuk ga je na događaju u svečanoj sali "Stiv Džobs" najavio kao "najveći korak napred još od originalnog iPhone-a", koji će "otvoriti put tehnologije u narednoj deceniji".


Desetka ima ekran koji u Apple-u zovu "super retina" ekranom, koji se služi OLED tehnologijom za bogatije boje i oštrije slike.
Novi telefon više nema Home dugme - otključava se jednostavnim pogledom na ekran, jer ima Face ID tehnologiju prepoznavanja lica. Fil Šiler, potpredsjednik marketinga u kompaniji Apple, objašnjava da telefon prvo pravi matematički model vlasnikovog lica. Zatim uz pomoć posebnih senzora u realnom vremenu provjerava da li je osoba koja drži telefon njegov vlasnik.
Biometrijsko prepoznavanje lica navodno je mnogo preciznije od TouchID tehnologije skeniranja otisaka prsta, koji su imali dosadašnji modeli, uključujući i novopredstavljeni iPhone 8.
Nova tehnologija biće korištena za "Animoji", animirane emotikone, koje kontrolišete mimikom sopstvenog lica. Telefon naime, prati vaše izraze i koristi ih za animiranje emotikona.
Poput nove "Osmice", iPhone X se služi istom bežičnom Qi tehnologijom punjenja, preko staklene poleđine, a uključen je i isti A11 "bionički" čip.
Uprkost povećanim performansama, iz Apple-a kažu da će telefon trajati "dva sata duže od iPhone-a 7". Takođe, telefon je otporan na vodu i prašinu. Biće dostupan od 22. septembra (pretporudžbine biće moguće od 15. septembra) u crnoj i bijeloj boji po cijeni od gotovo 1.000 dolara.
.
U isto vrijeme je predstavljen i dugo najavljivani iPhone 8.
Šta sve može iPhone 8
Apple je predstavio novi iPhone 8, koji u velikoj meri liči na postojeći iPhone 7. Novi telefon ima mnoštvo novih opcija, uključujući bolju kameru i brže procesore.


Dugoočekivana "osmica" ima Retina ekran od 4,7 inča, a u ponudi će biti i iPhone 8 Plus od 5,5 inča. Kao i kod ranijih generacija, obični iPhone 8 ima jednu kameru, dok veći ima dualni sistem kamera. Novi Apple uređaji konačno dobijaju opciju bežičnog punjenja. Oba uređaja će od 22. septembra biti dostupna u silver, space grey i pink-gold bojama po cijeni od oko 700 dolara za "Osmicu", odnosno oko 800 dolara za iPhone 8 Plus. Novi iPhone 8 ima staklenu poleđinu, glasnije zvučnike, a ekran ima True Tone tehnologiju. Telefon pokreće novi čip - A11 Bionic, koji je "25 odsto brži od A10". iPhone 8 ima i novu opciju Portrait Lighting, koja omogućava promjenu osvjetljenja uz pomoć posebnih senzora i softvera, kako bi portreti izgledali bolje. Ta opcija će moći da se koristi i u videima.
B92