Miloš Bukejlović - Foto: RTRS

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se uvodi novo krivično djelo protiv časti i ugleda, ne vidi ni jednu vrstu cenzure ili ograničavanja slobode izražavanja.

Bukejlović je naveo da se ovo krivično djelo odnosi na uvredu drugog lica, klevetu i iznošenje ličnih i porodičnih prilika, a kažnjava se novčanom kaznom.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, Bukejlović je rekao da je Krivičnim zakonikom Srpske već propisano da se u okviru kaznene evidencije vodi poseban registar lica koja su učinila krivična djela seksualne zloupotrebe, odnosno iskorištavanja djeteta.

Dodao je da je izmjene Zakona iniciralo Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog određenih nedoumica koje su postojale u terminima kao što je mjesto stanovanja koje je stvaralo određene zloupotrebe lica koje imaju obavezu po ovom zakonu.

- Podatke iz registra vodi MUP, oni su tajni i daju se samo tužilaštvu kada vodi postupak - rekao je Bukejlović u Jutarnjem programu RTRS-a.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske utvrdila je juče Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se, između ostalog, uvodi odredba za uvredu i klevetu.