Požar kod Herceg Novog (Foto: Youtube/Radio Televizija Herceg Novi/Printscreen) -

Požar u mjestu Žvinje iznad Igala i dalje je aktivan, a vatrena stihija je izbila u više mjesta iznad Herceg Novog.

Ekipe vatrogasaca su cijelu noć bile na terenu i gasile vatru u mestu Žvinje, kao i oko sela Špulje gde gore maslinjaci, javila je Televizija Crne Gore.

Prema Sutorini takođe je aktivan požar i na 100 metara primakao se kućama, saopštili su iz Vatrogasne jedinice.

Gori i u mestu Štreka, te su vatrogasci bili aktivni i na tom području.

Požar je juče nešto prije 11 sati izbio u naselju Žvinje iznad Igala. Meštani su rekli da su u početku bile ugrožene kuće, međutim, vatrogasci su uspjeli da ih zaštite.

Prema rečima Zlatka Ćirovića komandira Vatrogasne jedinice, požar je verovatno uzrokovan nesmotrenim paljenjem zelenog rastinja.

Podgorički vatrogasac Miodrag Đukanović smatra da slijedi teška požarna sezona uslijed vremenskih prilika.

Crna Gora ukupno ima 660 vatrogasaca i 150 vozila na raspolaganju, što nije dovoljno za izazovno ljeto, ali jeste nešto čime se može sanirati veliki dio požara, rekao je nedavno na sjednici crnogorske vlade ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

- MUP posjeduje dva vazduhoplova - avion i helikopter. Ono što je značajno je da u ovoj problematici imamo i pomoć Ministarstva odbrane sa dva helikoptera i četiri jedinice koje mogu da upravljaju vazduhoplovima. Do 100 njihovih službenika, vojnika biće u funkciji drugih institucija ako bude potrebe. Imamo pet dronova i multifunkcionalno robotičko vozilo - poručio je ministar, prenosi RTCG.