U Čapljini je danas osveštana obnovljena Saborna crkva Hristovog Vaznesenja.hram-srbi.jpg

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su vladike Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i diseldorfsko-njemački Grigorije uz sasluženje sveštenstva Eparhije.osvestanje-capljina.jpg

Paroh čapljinski Marko Gojačić rekao je da je Saborna crkva u Čapljini, nakon mostarskog Sabornog hrama, najveća pravoslavna crkva u dolini Neretve i da je njena obnova od velikog značaja za Srbe na ovom području.

- Crkva je bila zapaljena i devastirana u posljednjem ratu, a 2007. godine počela je obnova. Uz pomoć institucija Republike Srpske, grada Čapljine i brojnih vjernika crkva je u potpunosti obnovljena i danas imamo divan i dostojanstven hram - rekao je Gojačić .

- Iako mali kao zajednica uspjeli smo da se organizujemo i obnovimo naš hram. Nadamo se da će njegova obnova možda biti ohrabrenje za povratak Srba na ovo područje - istakao je Gojačić.

Brojni vjernici prisustvovali su danas ovom događaju značajnom ne samo za srpsku zajednicu u Čapljini nego i za srpski narod u dolini Neretve.hram-capljina.jpg

Saborna crkva u Čapljini izgrađena je i osveštana 1911. godine za vrijeme episkopa zahumsko-hercegovačkog Petra i sveštenika Vase Medana.

Na području čapljinske parohije 2015. izgrađen je Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima posvećen prebilovačkim novomučenicima.

Paroh Gojačić kaže da bi u ovoj godini trebala početi i obnova Crkve Uspenja presvete Bogorodice u Gabeli koja je izgrađena prije 155 godina.

On je dodao da je u toku oslikavanje fresaka u Crkvi preobraženja Gospodnjeg u Klepcima, koja je jedna od najstarijih u Eparhiji, te da postoji inicijativa za obnovu crkava u Ljubuškom i Gornjem Hrasnom.

Devedesetih godina na području opštine Čapljina živjelo je oko 3.500 Srba. Danas ih u oko 140 domova ima tek oko 280.

Raduje činjenica da je u dvije osnovne škole 22 djece iz srpske zajednice i da ih ima još desetak koji još nisu krenuli u školu.

"Trudimo se na sve moguće načine i kroz organizaciju koncerata i drugih aktivnosti da pokušamo da vratimo duh pravoslavlja u ovom gradu, i da koliko je to moguće, oživimo ovu našu zajednicu", priča Marko Gojačić, paroh čapljinski.capljina-hram.jpg

Ratni vihor raselio je Srbe iz Čapljine svuda po svijetu. Oni koji su se vratili nastoje da sačuvaju srpski identitet na ovom prostoru koji je kroz istoriju donio ogromna stradanja.

Čuvanje tradicije i običaja jedan je od načina da se pokaže da su Srbi ovdje uvijek imali i imaju svoje mjesto.