Zaposleni u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Hamdija Nizandžić sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.carina-mito.jpg

Nizandžić je priznao da je u svojstvu i sa ovlaštenjima carinika na Carinskom referatu Gradiška sa još jednom osobom zahtijevao i primio dar u iznosu od 1.600 evra kako bi na carinsko područje BiH, bez nadzora i carinske kontrole, propustio teretno vozilo sa tehničkom robom uvezenom iz Njemačke.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna od jedne godine zatvora, novčana kazna od 6.000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi stečene krivičnim djelom, kao i naknada štete budžetu BiH prouzrokovane propuštanjem carinskog nadzora za ovu robu.

I sve je ovo sasvim u redu i za pohvalu da nije jedne "sitnice". Kažnjen je jedan carinik, a onih koji u ovoj službi idu istim putem kao Nizandžić ima na svakom koraku i svakoj granici. Beskrupulozni i nezajažljivi gotovo da otimaju od putnika.

Bilo bi zanimljivo istražiti šta sve pojedini carinici imaju i kako su to stekli. Posla bi tu bilo za mnoge istražne organe u BiH.

Pitanje je samo koliko su i neki u tim organima potkupljivi i spremni da zataškaju afere kako bi i sami pribavili materijalnu korist.

I tako- vrzinom kolu kraja nema.

Zato je sankcionisanje jednog carinika i njegovo stavljanje na stub srama u okolnostima kakve jesu i sa carinom punom mita- i žalosno i smiješno.