cas istorije 2.JPG

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračku i socijalnu zaštitu Miodrag Novokmet održao je danas čas istorije učenicima sedmog razreda Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Bregova.

Tokom časa istorije, koji je održan na platou Spomenika braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine, Novokmet je učenicima govorio o tekovinama Odbrambeno-otadžbinskog rata, Republici Srpskoj i njenom stvaranju, učešću boraca Trebinjske brigade Hercegovačkog korpusa u odbrani vjekovnih ognjišta i žrtvi koju su za stvaranje Republike Srpske podnijeli najbolji sinovi.

Novokmet je kazao da je održavanje časa istorije o proteklom ratu i te kako važno, kako bi mlade generacije bile upoznate sa činjeniciama iz tog perioda, ali i kako bi uvidjele da su njihovi očevi i djedovi branili svoj grad, porodicu i zemlju.

"Republike Srpska je najveća srpska pobjeda u novijoj istoriji, stvorena zahvaljujući borcima koji su proveli mjesece i mjesece na čukama i u rovovima, braneći svoje vjekovno ognjište. Treba da budemo ponosni na sve one koji su bili na braniku otadžbine, jer danas, zahvaljujući njima, živimo u slobodi, kao najvišem idealu čovječanstva", poručio je Novokmet.

Prema njegovim riječima, na časovima istorije za sada učestvuju samo učenici Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj", ali će u narednom periodu biti obuhvaćeni i učenici preostale dvije trebinjske osnovne škole.

"Ovo će postati obavezan dio predmeta istorija, jer je važno da djeca znaju činjenice. Grad Trebinje i gradska Boračka organizacija podržaće ovaj projekat i u narednom periodu, a biće uključeni i drugi predavači, kako bi djeca dobila informacije od neposrednih učesnika Odbrambeno-otadžbinskog rata", istakao je Novokmet.