Za učenike trećeg razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ danas su časovi srpskog jezika organizovani u Narodnoj biblioteci, gdje su imali priliku da nauče nešto novo o životu i poeziji pjesnika Jovana Dučića.

Profesor srpskog jezika i književnosti Jelena Mandrapa rekla je da je ova ideja nastala spontano, a kao svojevrstan nastavak svetkovine u čast stiha – Dučićevih večeri poezije.

Ona je navela da je održan blok-čas na kojem je sa učenicima razgovarala o poetici Jovana Dučića, te da im je predstavila legat ovog pjesnika u kojem ima 5.300, knjiga koje je on zavještao Narodnoj biblioteci u Trebinju.


„Vjerujem da je ovakav čas koristan za učenike. Učionica često ukalupi učenike, a susret sa bibliotekom je uvijek jedno novo druženje sa Dučićem, njegovim knjigama i poetikom“, istakla je Mandrapa.

Ona je napomenula da je tokom časa učenicima recitovana Dučićeva pjesma „Jablanovi“, te da su imali priliku da uoče kako ovaj pjesnik poštuje poetiku.

„Zato je Dučić uvijek priča za sebe i zaslužuje mnogo više od ove pažnje koju smo mu danas ukazali“, ukazala je Mandrapa.

Učenica Gimnazije „Jovan Dučić“ Marija Mišeljić kaže da je ovo prvi put da imaju časove van učionice, što je posebno raduje.

„Ovakvi časovi nam mogu pomoći da naučimo ono što ne učimo na času, jer je ovaj prostor u Narodnoj biblioteci mnogo prijatniji – tu su knjige i slike koje su dodatna inspiracija“, rekla je Mišeljićeva.

Direktorica Narodne biblioteke Milosava Supić Vuković naglasila je da joj je posebno drago što su ovu ustanovu danas posjetili učenici, koji nisu krili oduševljenje Dučićevim legatom i čitaonicom, koja je za njihove potrebe pretvorena u učionicu.

„Narodna biblioteka u Trebinju je pravo mjesto gdje se može govoriti o Dučiću, jer su upravo ovdje smještene knjige – Dučićevi pokloni“, navela je Vukovićeva.

Ona je izrazila nadu da će učenici i u narednom periodu posjećivati Biblioteku, jer je njihov cilj da se kroz razne aktivnosti organizuju druženja i savladavaju nova znanja.

Časovi srpskog jezika o Jovanu Dučiću će u četvrtak i petak biti održani i za ostale učenike trećih razreda Gimnazije „Jovan Dučić“.

Izvor: Radio Trebinje