0494FFD6-6C7D-4329-A612-97A5F8F1BA7E.jpegPjevačica Jelena Tomašević pozvala je građane Republike Srpske da podrže humanitarnu akciju "S ljubavlju hrabrim srcima" i tako pomognu uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

"Budimo humani i pozovimo broj 1411 i podržimo 14. donatorsko veče `S ljubavlju hrabrim srcima` koje je namenjeno za prikupljanje sredstava za dobrovoljne davaoce matičnih ćelija. Pozovi 1411. Ja sam to već učinila. Sve vas volim", rekla je Tomaševićeva, prenosi Srna.

Glumac Andrija Milošević takođe je podržao ovu akciju koja je i ove godine pod pokroviteljstvom predsjednika Republike.

"Dragi građani, ja vas pozivam da se pridružite ovoj akciji i pozovete broj 1411. Ove godine tema je uspostavljanje registra matičnih ćelija. Humanitarni broj je otvoren do 31. decembra. Pridružite se ovoj humanitarnoj akciji", rekao je Milošević.

Pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović rekla je da će biti dio donatorske večeri "S ljubavlju hrabrim srcima", koja će biti održana u Banjaluci, te pozvala sve građane Republike Srpske da podrže ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli uspostavljanju registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

"Imam posebnu želju da pozovem sve na donatorsko veče u Banjaluci 28. decembra. Ja ću isto biti dio toga. Vidimo se i pozovite broj 1411", rekla je Ceca.

Četrnaesto donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika biće održano u Banjaluci 28. decembra s ciljem prikupljanja sredstava za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske iskazao je potrebu za uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze Republike Srpske, odnosno, osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Osnivanjem laboratorije pri ovom Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, te uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, građanima Srpske koji su oboljeli od bolesti koje ugrožavaju život kao što su leukemija, aplastična anemija, imune deficijencije, urođeni poremećaji metabolizma i druge, biće omogućeno da se pretraživanjem baza vlastitog i svjetskog registra pronađu nesrodni davaoci koji bi bili podudarni sa primaocem.

U okviru akcije do kraja decembra biće aktivan i M:tel humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj donira se jedna marka.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena broj: 571-010-00002700-15 kod BPŠ Banjaluka i devizni račun IBAN BA:395710070400006774 /partija: 0070400000067/ otvoren kod BPŠ Banjaluka.