Centar za socijalni rad u Trebinju u novom ruhu

TREBINJE - Prostorije Centra za socijalni rad Trebinje će u narednom mjesecu dobiti nove, eloksirane otvore, a već su nabavljeni i novi namještaj i tehnička oprema, što predstavlja investiciju vrijednu 42.000 maraka.

Novac za otvore je obezbijedila Gradska uprava Trebinje u saradnji sa njemačkom nevladinom organizacijom ASB, na način što 9.500 evra izdvaja ova organizacija iz Njemačke, a 4.500 evra donira Gradska uprava, u vezi sa čim je već potpisan sporazum i njemački investitori su obišli prostor Centra da se uvjere u stanje na terenu.

Na ovaj će se način, kako kažu u Centru za socijalni rad Trebinje, riješiti i problem energetske efikasnosti jer otvori nisu mijenjani desetinama godina unazad.

Osim ovoga, nedavno su u trebinjskom Centru za socijalni rad realizovana još dva projekta Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pod nazivom "Ugodan ambijent zadovoljnih radnika i korisnika", gdje su za 14.000 maraka nabavljeni novi kancelarijski stolovi i stolice te novi klima-uređaji u svakoj kancelariji.

Realizacijom projekta zamjene otvora, koja bi trebalo da se okonča do kraja aprila ili početkom maja, steći će se ugodan ambijent za rad zaposlenih u Centru, ali će i korisnici imati korist, pogotovo kad se ima u vidu da će brže rješavati svoje socijalne potrebe na način da će sve biti kompjuterizovano i uvezano jer su u prethodnoj godini nabavljeni novi računari, štampači i slično.

U Centru za socijalni rad Trebinje navode i to da je, zbog usklađivanja prava i povećanja cijena usluga različitih ustanova u kojima su smješteni štićenici iz Trebinja, kao i ostalih ustanova i djelatnosti koje koriste u Centru, povećan cjelokupan budžet u iznosu za više od 400.000 maraka u odnosu na prethodnu godinu, uz napomenu da se zbog inflacije povećala i cijena rada zaposlenih.

Zaposleni Centra za socijalni rad Trebinje, zbog uopštene promjene načina života, moraju i sami prilagoditi svoj rad korisnicima, zbog čega su im potrebne i stalne edukacije, među kojima je najnoviji projekat edukacije za stručne savjetnike za sistemsku porodičnu terapiju.

Na ovaj se način devet trebinjskih socijalnih radnika i još sedam iz ostalih gradova istočne Hercegovine edukuje kod najbolje edukatorske kuće u regionu, iz Beograda, a u junu slijedi polaganje završnog ispita, kako bi se ovi stručno osposobljeni radnici mogli na što bolji način uhvatiti u koštac sa sve češćom problematikom disfunkcionalnosti porodice.