Predrag Ćeranić (foto: sveosrpskoj.com) -
Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić ocijenio je da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić svojom ostavkom učinio SDA odgovornom za stanje sa migrantima, kao i za aferu sa nabavkom respiratora, zbog koje je priveden kadar te stranke i naveo da bi moglo doći i do prekompozicije odnosa i partija na vlasti u Federaciji BiH.

Ćeranić je naveo da se već govori o tome da bi Vlada u FBiH mogla da bude konstituisana na jedan sasvim drugi način, a čak se i Radončić pominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata za premijera.

- Stvari idu ka tome da bi bošnjačke partije koje sada čine opoziciju - Socijaldemokratska partija /SDP/, Naša stranka, SBB, uz HDZ, mogle da sastave novu većinu na nivou Federacije, a isto tako i u kantonu Sarajevo i u nekim drugim kantonima - rekao je Ćeranić za "Sputnjik".

Govoreći o tome koliko je realna eliminacija SDA iz vlasti, Ćeranić kaže da bi bilo realo da se igre izbaci SDA ukoliko Radončić i lideri SDP-a i HDZ-a Nermin Nikšić i Dragan Čović postignu čvrst dogovor.

Ćeranić smatra da stvari treba posmatrati u tom širem kontekstu i da Radončić, osim migranata i afere sa navakom respiratora, nije slučajno naveo i treći razlog za ostavku, a to je da su odnosi SDA, SNSD i HDZ takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Savjetu ministara.

On je istakao da su sa Zapada već stigli znakovi u tom pravcu.

- Ne treba smetnuti s uma da je Vašington post upravo objavio tekst koji je šire odjeknuo, kako je BiH zemlja poznata po korupciji, a ova afera `respirator` je ponovo pokazuje u tom svjetlu. Američki uticaj je vrlo važan u BiH kada je u pitanju bošnjačka strana i na taj tekst bih gledao kao na mig da SDA treba da ode - rekao je Ćeranić.

On je konstatovao da je Radončić sigurno obavješten čovjek, što mu omogućava list čiji je vlasnik i široka mreža saradnika i novinara i svakako pozicija ministra bezbjednosti na kojoj se još formalno nalazi.