zavala.jpg (306 KB)

Iguman manastira Zavala Vasilije izjavio je danas Srni da lovci iz opštine Ravno iz Federacije BiH gotovo svake nedjelje i pravoslavnog praznika dolaze tobože da love i pucaju u blizini manastirskog imanja, što u manastiru smatraju provokacijom.

Otac Vasilije je rekao da su takve slučajeve zabilježili i nedavno na Božić i skoro svake nedjelje.

Iguman Vasilije je istakao da je to neprestana praksa da dolaze kad su pravoslavni praznici, navodeći da je nekad riječ o manjoj grupi lica, a nekada dođe i njih desetak.

"Smatramo to provokacijom pošto su česti lovni dani samo kad su pravoslavni praznici i nedjeljom, kada narod najviše dolazi u hram, a to gdje love je manastirsko imanje i dotiče se manastirskog kompleksa", naglasio je otac Vasilije.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH ukazao je da je u 10 dana ove godine neriješeno skidanje zastave sa pravoslavne crkve u Konjicu, napad na Srpkinju u Mostaru, paljenje zastava Republike Srpske u Zenici, kao i pucnjava pored manastira Zavala.

"Šta se čeka", objavili su iz Odbora na svom "Fejsbuk" nalogu.

Manastir Zavala ili manastir Vavedenja Bogorodice Srpske pravoslavne crkve i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske nalazi se u Popovu polju, tri kilometra od opštine Ravno i oko 50 kilometara od Trebinja.

Manastir Zavala nacionalni je spomenik BiH, a najstariji pisani dokumenat o Zavali je ugovor iz 1514. godine.